Annons
Nyheter

Danmark höjer inte hotnivån – trots ökat hot

Även den danska säkerhetspolisen PET uppger att risken för terrordåd har ökat.
I nuläget har de dock inga planer på att höja terrorhotnivån.
Inrikes • Publicerad 17 augusti 2023
Finn Borch Andersen, chef för danska säkerhetspolisen PET. Arkivbild.
Finn Borch Andersen, chef för danska säkerhetspolisen PET. Arkivbild.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danmark kommer inte att höja terrorhotnivån i landet, trots att risken för terrordåd ökat. Där ligger dock nivån redan på en fyra på en femgradig skala.

I en kommentar till TT skriver PET att den senaste tidens koranbränningar har medfört en betydande negativ uppmärksamhet bland militanta islamister, men att de i nuläget inte kommer att höja terrorhotnivån.

Ökat hot

Annons

PET bedömer dock att de senaste koranbränningarna har "intensifierat terrorhotet" inom nivå fyra.

"Terrorhotet mot Danmark och danska intressen i utlandet har i flera år legat på en allvarlig nivå, vilket är 4 av 5. Det svarar till den nivå som Sverige nu går upp till. Även om den senaste tidens händelse har skärpt hotet inom nivå 4 finns det i nuläget inte någon grund för att höja hotnivån till mycket allvarligt, det vill säga nivå 5."

Enligt Danmarks Radio har PET bedömt terrorhotnivån som allvarlig ända sedan 2010.

Tät dialog

Danmark har liksom Sverige utökat gränskontroller och varnat för ett "intensifierat terrorhot".

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare uppgett att han har tät dialog med Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) med anledning av bränningar av religiösa skrifter.

PET har också kontakt med svenska myndigheter

"PET har naturligtvis tät kontakt med relevanta svenska myndigheter och följer utvecklingen och utvärderar påverkan på den samlade hotbilden i Danmark", skriver PET till TT i en kommentar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons