Annons
Nyheter

Danmark skärper sina restriktioner

Spridningen av den muterade och sannolikt mer smittsamma varianten av coronavirus som upptäcktes i Storbritannien gör att Danmark inför skärpta restriktioner – bland annat för inresor från hela världen.
Danmark • Publicerad 8 januari 2021
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

– Myndigheterna bedömer att det är utbredd samhällssmitta och stor risk för att behandlingskapaciteten på sjukhusen överskrids, säger statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens.

Hon noterar att den nya virusvarianten nu sprids snabbt i Danmark samt i "stora delar av Europa och i USA".

Annons

Krisnivån i landet är på nivå fem, den högsta, och regeringen skruvar åt regelverket och rekommendationerna.

Svenska utrikesdepartementet och ambassaden i Köpenhamn följer frågan noggrant "för att utröna vilka eventuella konsekvenser detta kan få för svenskar", säger Hanna Rehn på UD:s presstjänst.

Skärpta reseregler

Statsminister Frederiksen säger att högst fem personer ska få samlas samtidigt i olika sammanhang. Dessutom skärps inresereglerna.

Även utrikesminister Jeppe Kofod (S) hänvisar till den mutation som upptäckts i bland annat Storbritannien och som enligt brittiska myndigheter är mer smittsam än den ursprungliga varianten av viruset och den mutation som upptäckts i Sydafrika.

De reserestriktioner som tidigare gällt Storbritannien och Sydafrika börjar nu gälla även resten av världens länder.

Regeringen utfärdar också en avrådan från alla utlandsresor. Tidigare har avrådan för resor till andra länder bara omfattat icke nödvändiga resor.

Undantag gäller

Undantag görs exempelvis för dem som ska arbeta i landet, eller har familj där, och som kan visa upp ett negativt coronatest, säger justitieminister Nick Hækkerup (S).

– Inresa i Danmark är bara möjligt om man har särskilda skäl och kan uppvisa ett negativt covidtest som är max 24 timmar gammalt. Särskilda regler gäller för boende i gränsregioner – för detaljerad information om de nya restriktionerna hänvisas till danska myndigheter, säger Rehn på svenska UD.

Rehn lägger till att flygbolag inte får ta ombord resenärer om de inte kan uppvisa ett negativt covid-test.

Den danska statsministern Frederiksen kommer också med en vädjan till landets invånare för perioden fram till den 17 januari om att så maximalt som möjligt minska sina kontakter med andra.

– Stanna i mesta möjliga mån hemma, jobba hemma om du kan, säger hon bland annat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons