Annons
Nyheter

Danmark vill sätta pirat i fängelse i Kosovo

Om en av de förmodade pirater som angrep ett danskt fartyg i Guineabukten döms för brott vill Danmark att han avtjänar sitt straff i ett fängelse i Kosovo.
De övriga tre män som greps släpptes till sjöss i en mindre båt för att ta sig till Nigerias kust.
Brott • Publicerad 7 januari 2022
En av de förmodade pirater som skottskadades när ett danskt fartyg angreps i Guineabukten ställs inför häktningsdomare i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En av de förmodade piraterna har flugits till Danmark och häktades på fredagen vid tingsrätten i Köpenhamn misstänkt för mordförsök på danska soldater. Om han slutligen döms för brott kommer han inte att hamna i ett fängelse på dansk mark.

– Vi arbetar för att få till en fängelseplats i Kosovo och han (piraten) kommer vara en kandidat till att få avtjäna sitt straff i det fängelset. För han har inte något som helst med Danmark att göra, säger justitieministern Nick Hækkerup (S).

Fyra dödades

Annons

Danmark och Kosovo signerade i december en avsiktsförklaring om att danskarna får hyra 300 fängelseplatser för utvisningsdömda fångar i Balkanlandet.

Det var den 24 november som det danska örlogsfartyget Esben Snare blev attackerat av pirater under ett patrulluppdrag i Guineabukten. Fyra förmodade pirater dödades i en eldstrid och ytterligare en ska ha fallit överbord. Fyra personer kunde dock gripas misstänkta för försök till mord.

En av dem sårades och fördes till sjukhus i Ghana. Det är den skadade piraten som nu har häktats i 25 dagar för mordförsök. Han nekar till brott och menar att det var danska soldater som först öppnade eld från sin helikopter utan förvarning.

– De började bara skjuta mot oss, sade den 39-årige mannen, som fått ett av sina ben amputerade, under häktningsförhandlingen.

Fick med sig mat

De tre övriga män som greps har i över en månad suttit i förvar på fartyget Esben Snare, men på torsdagen släpptes de till sjöss.

– Då det administrativa och praktiska var avklarat ombord på Esben Snare blev de förmodade piraterna satta i en mindre båt med en utombordare, säger flottiljamiral Carsten Fjord-Larsen.

Männen fick med sig proviant i båten och det fanns tillräckligt med bränsle för att ta sig in till Nigerias kust, uppger Fjord-Larsen. Resan dit övervakades av det danska fartyget och dess helikopter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons