Annons
Nyheter

Dansk säkerhetspolis: Allvarligt terrorhot

Terrorhotet mot Danmark är allvarligt och ligger på den näst högsta hotnivån i en femgradig skala. Militant extremism dominerar hotbilden.
Slutsatserna dras av den danska säkerhetspolisen och Center for terroranalyse (CTA).
Danmark • Publicerad 28 mars 2023
Terrorhotet mot Danmark ligger på den nästa högsta nivån i femgradig skada, bedömer dansk säkerhetspolis. Arkivbild från den 15 februari 2015, dagen efter terrordådet i Köpenhamn.
Terrorhotet mot Danmark ligger på den nästa högsta nivån i femgradig skada, bedömer dansk säkerhetspolis. Arkivbild från den 15 februari 2015, dagen efter terrordådet i Köpenhamn.Foto: Ola Torkelsson/TT

Tendensen är att fler personer målar upp sina egna världs- och fiendebilder, som är präglade av ideologiska och religiösa föreställningar, enligt CTA-chefen Michael Hamann. Dessa kombineras med konspirationsteorier och extrem våldsfascination.

Den tekniska utvecklingen har medfört att det har blivit lättare för olika typer av extremister att inspireras av varandra via kontaktytor på internet. Till exempel kan högerextremister inspireras av och använda militanta islamisters estetik och angreppssätt.

Annons

Detta kan leda till ökad risk för att personer som både är fascinerade av våld och redo att använda våld börjar följa en extremistisk agenda, varnar Center for terroranalyse.

Däremot är det enligt rapporten mindre sannolikt att militanta islamistiska grupper har kapacitet att genomföra ett större koordinerat terrorangrepp i väst.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons