Annons
Nyheter

Danska covidbevis kan få kortare giltighet

Vaccinationsbevis som utfärdas i Danmark kan få en kortare giltighetstid framöver, då vaccinen ser ut att ge ett mindre skydd för omikronvarianten av coronaviruset.
Danmark • Publicerad 6 januari 2022
Giltighetstiden för covidpass kan kortas i Danmark. Här får en man i Ålborg en vaccindos. Arkivbild.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP/TT

Den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen anser att giltighetstiden bör kortas till fem månader för personer som fått två vaccindoser.

"Vi vet nu att vaccinernas skydd mot omikron är mindre och därför har vi rekommenderat att man ändrar coronapassets giltighetstid", säger myndighetens näst högsta chef Helene Probst i ett pressmeddelande.

Annons

Det ser för närvarande ut att finnas stöd för detta i folketingets särskilda epidemiutskott, enligt Ritzau.

Forskare i Danmark har studerat nästan 12 000 fall av smitta med omikronvarianten och funnit att personer som fått två vaccindoser löper ungefär lika stor risk att smittas av den som ovaccinerade. Sundhedsstyrelsen uppger att vaccinen fortsatt ger ett skydd mot omikron, men att immuniteten minskar snabbt, efter ungefär två månader.

Även i Sverige pågår en diskussion om kriterierna för det så kallade covidpasset. Socialminister Lena Hallengren (S) har meddelat TT att det kan bli aktuellt att ändra kraven i takt med att fler får en tredje vaccindos, men tillade då också att det är en fråga för Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons