Annons

Partiledare: När kan Danmark öppna igen?

En rad partiledare, som tillsammans har majoritet i folketinget, kräver en plan för när Danmark åter öppnas efter coronakrisen. Regeringen håller med – men bara i teorin.
Danska regioner har nu förberett för att fem gånger så många personer ska kunna virustestas varje dag.
Danmark • Publicerad 27 mars 2020
Tyst och stilla i ett stängt Danmark. Bild från Terminal 3 på Köpenhamns flygplats.
Tyst och stilla i ett stängt Danmark. Bild från Terminal 3 på Köpenhamns flygplats.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau/TT

– Vi står i den största krisen sedan andra världskriget. Vi är helt enkelt tvungna till att väldigt snart se en plan för hur man kommer att öppna samhället igen, säger Jakob Ellemann-Jensen, ledare för Venstre, till tidningen Berlingske.

– Det gör psykologisk skillnad för befolkningen, och det ger affärslivet trygghet.

Annons

Han och övriga ledare som står bakom kravet – från Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Nye Borgerlige och Liberal Alliance – betonar dock att det inte innebär något underkännande av S-regeringens krishantering hittills.

"Vi håller helt med, och pratar gärna med partierna om hur vi på bästa sätt öppnar Danmark igen", hälsar finansminister Nicolai Wammen (S) i en skriftlig kommentar till Berlingske.

Inte fler än tio

Men han tillägger att en förutsättning är att smittspridningen begränsas, och det är det ännu för tidigt att uttala sig om.

Danmark har intagit en hårdare linje än Sverige för att hejda spridningen av viruset sars-cov-2. Bland annat har alla skolor stängts, och större folksamlingar än tio personer är förbjudna.

Danskar som kommer hem från utlandssemester ska sätta sig i karantän. Men det tycker flera partier är orättvist, eftersom utländsk arbetskraft kan fortsätta röra sig fritt in och ut ur Danmark.

– Detta kryphål ska stängas omgående, säger DF:s rättspolitiskt ansvarige Peter Skaarup.

– Det kan ju inte vara rätt att man inte sätter utländska medarbetare i karantän när danskar som varit i utlandet sätts i karantän, säger Skaarup, rapporterar DR.

5 000 per dygn

Arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard (S) betonar att det är viktigt för Danmarks försörjning att både varor och arbetskraft kan passera gränserna, men han förstår också kritiken.

– Jag kommer att snarast prata med arbetsmarknadens parter och andra ministrar för att hitta rätt balans, säger han till DR.

Provtagningskapaciteten har inte hängt med smittspridningen, men Danske Regioner, en organisation som samlar Danmarks olika landsdelar, meddelar att utrustning nu har säkrats för fem gånger fler prover. Det innebär att 5 000 danskar kan testas per dygn.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons