Annons
Nyheter

Därför vågar vi hoppas på lägre inflation

I veckan väntas nya signaler om att inflationen är på väg ned. Fallande livsmedelpriser förklarar en del av nedgången men inte allt.
Ekonomi • Publicerad 11 juni 2023
Inflationen väntas fortsätta ned när SCB presenterar nya siffror på onsdag. Arkivbild.
Inflationen väntas fortsätta ned när SCB presenterar nya siffror på onsdag. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

I april sjönk inflationen till 10,5 i årstakt enligt måttet KPI, vilket var lägre än väntat och uppfattades som ett positivt tecken för den ansträngda svenska ekonomin.

Inför SCB:s siffror för maj, som presenteras på onsdag, spår storbankerna Swedbank, SEB och Nordea en nedgång på mellan 9,3–9,5 procent.

Gynnas av baseffekter

Annons

Carl Nilsson, makroekonom på Swedbank, framhåller att det är en kombination av två faktorer som driver inflationen lägre.

– Elpriserna har sjunkit rejält sedan ifjol och nedgången tilltog i maj. Oljepriset faller också och pressar ned drivmedelspriserna.

– Den svenska inflationsnedgången gynnas av relativt stora baseffekter. Det betyder i praktiken att priserna steg i snabbare takt för ett år sedan, och eftersom inflationstakten mäts som förändringen i priser gentemot motsvarande månad ett år tidigare så försvinner delar av uppgången nu, säger han.

Våt filt över ekonomin

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, tror att inflationen landar på 9,6 procent enligt KPI-måttet och säger att det är flera faktorer som gör att nedgången ser ut att fortsätta.

– De globala livsmedelspriserna går ned. Vi har lägre fraktkostnader, färre flaskhalsar, sjunkande energipriser – och en lägre efterfrågan i ekonomin. Riksbanken har i och med högre ränta lagt en våt filt över ekonomin för att få ned aktiviteten. Alla de här sakerna, tillsammans med baseffekten, bidrar till att inflationen kommer att gå ned.

Trots att inflationen är på väg ned är den fortfarande långt från målet på två procent, vilket innebär att Riksbanken kommer höja räntan med 25 punkter till 3,75 procent den 29 juni, anser Alexandra Stråberg.

– Det som också talar för en räntehöjning är att vi i förra veckan fick siffror som visade på en starkare konjunktur än väntat – ekonomin visar på stor motståndskraft, säger hon och fortsätter:

– Det behövs mer för att få ned aktiviteten. Och då kommer Riksbanken att fortsätta att höja den här ränteväggen som man har skapat.

Hopp om räntetopp

Förhoppningen är att Riksbanken inte kommer att tvingas höja mer än till 3,75 procent, betonar hon.

– Förhoppningsvis räcker den nivån för att få ned inflationen. Inflationstoppen har vi passerat, däremot är det inte helt klart att vi har nått räntetoppen, även om vi tror det.

Annons

Även Swedbank och Carl Nilsson räknar med en höjning med 25 punkter i juni, men till skillnad från flera andra bedömare tror man även på ytterligare en höjning i september.

– Räntetoppen landar på 4 procent. Detta eftersom vi räknar med en fortsatt trögrörlig underliggande inflation som hålls uppe av bland annat den svaga kronan.

– Räntemarknaden räknar redan med fler räntehöjningar från Riksbanken. Om Riksbanken inte levererar på förväntningarna så finns en risk att kronan försvagas ännu mer, säger Carl Nilsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons