De är heta på jobbmarknaden
En stabilisering, till och med en viss ljusning. Så beskriver Caroline Söder läget på arbetsmarknaden. TSL är en omställningsorganisation för LO-yrken. När företag med kollektivavtal gör sig av med anställda rycker organisationen ut för att hjälpa uppsagda till nya jobb.
Och statistiken visar att det är allt färre uppsagda som nu kommer in i TSL:s rullor. Det är fortfarande en hög nivå, men i avtagande. Och fler av dem får nytt jobb.
– För de som är etablerade och blir uppsagda ser det ändå väldigt bra ut. Väldigt många får ett jobb, och de får jobb snabbt, säger Söder.
Har vänt
TSL mäter löpande hur många som blir uppsagda och landar hos organisationen och hur många som lämnar för jobb. Den kvoten har i ett par år legat under ett, det vill säga fler uppsagda än nya jobb.
– Den har legat över ett nu sedan i maj, säger hon.
Arbetsgivarna rapporterar fortfarande att det är brist på kunnigt yrkesfolk, så pass att många under den sämre konjunkturen har hållit fast i personalen trots att orderböckerna kanske har krympt, enligt Caroline Söder.
Detta gäller bland arbetslösa som på något vis är etablerade på jobbmarknaden, för dem som varit utan jobb en längre tid är det svårare.
Blandad bild
Främst är det i tillverkningsindustrin som läget är förhållandevis ljusare. I bygg är det fortsatt kämpigt, men även där en viss stabilisering, enligt Söder. Även inom handeln är jobbchanserna ansträngda, liksom bland personaluthyrarna, där kundföretagen oftast drar i bromsen först på samma vis som de tidsbegränsat anställda åker ut först.
Sammanfattningsvis:
– Vi ser åtminstone en stabilisering och viss ljusning, men vi har också utmaningar i vissa delbranscher, säger Caroline Söder.