Annons
Nyheter

De är sämst i landet på att vaccinera sig

Bland de i medelåldern är skåningar sämst i landet på att vaccinera sig mot covid-19, enligt statistik från .
Coronaviruset • Publicerad 14 augusti 2021
I Skåne och Västra Götaland har 76 procent av 40–49-åringarna tagit minst en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.
I Skåne och Västra Götaland har 76 procent av 40–49-åringarna tagit minst en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Fler än 56 000 skåningar mellan 40 och 60 år har ännu inte tagit någon vaccinspruta mot covid-19, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Även medelålders i Västra Götaland, Kronoberg och Stockholm placerar sig under riksgenomsnittet.

– Jag tror att det avspeglar att det finns speciella problem med att nå ut i en större region, speciellt i en storstadsregion, säger regionens vaccinsamordnare Per Hagstam till SVT.

Annons

I riket som helhet har 79 procent av 40–49-åringarna fått minst en vaccindos, men i Skåne och Västra Götaland rör det sig om endast 76 procent, lägst andel i landet. Bland Sveriges 50–59-åringar har totalt 86 procent fått minst en dos, men i Skåne och Stockholm är det bara 84 procent, medan Västra Götaland och Kronoberg ligger på 85 procent.

– Vi vill att folk ska ta chansen nu, när det är så gott om tider. Det är verkligen dags nu, innan allting drar i gång med skolor och jobb. Det är så pass många ovaccinerade i vuxen ålder att finns risk för en smittspridning igen, säger Per Hagstam till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons