Annons

De kan tilldelas Vis litteraturpris

Litteratur • Publicerad 27 februari 2020
Nina Wähä. Arkivbild.
Nina Wähä. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Anna Fock. Arkivbild.
Anna Fock. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Amanda Svensson. Arkivbild.
Amanda Svensson. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Författarna Anna Fock, Amanda Svensson och Nina Wähä är nominerade till tidningen Vis litteraturpris.

Fock är nominerad för romanen "Väderfenomen", som handlar om ett kärnkraftshaveri i Sovjetunionen. "Anna Fock lyckas inte minst skildra sovjetrysk vardag som en angelägenhet för svenska läsare. En bragd", lyder juryns motivering.

Annons

Svensson är nominerad för romanen "Ett system så magnifikt att det bländar". "Historien blir till ett maximalistiskt romanbygge, som vidgar läsarens sinnen inför verklighetens möjligheter just genom att vara så skamlöst skönlitterärt", enligt juryn.

Wähä nomineras för romanen "Testamente", "en medryckande, ömsint och komplex historia om rötter, klass och kärlek – som visar hur mödosamt livet kan vara, för alla", anser juryn.

Vis litteraturpris delades ut första gången 1947. Det går till en författare som utkommit under året och som är "på väg", som har debuterat men gett ut max fem romaner för vuxna. Årets pristagare presenteras i tidningens aprilnummer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons