Annons
Nyheter

De kräver samma lön som migrantarbetare

Ekonomi • Publicerad 16 oktober 2023
Försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ändras för att minska invandringen till låglöneyrken, enligt regeringen. Arkivbild.
Försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ändras för att minska invandringen till låglöneyrken, enligt regeringen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

27 360 kronor i månaden blir snart lönekravet för att få arbetstillstånd i Sverige. Fackförbundet Kommunal i Umeå vill nu att dess medlemmar ska upp i minst samma nivå, rapporterar Kommunalarbetaren.

Den 1 november införs det nya lönekravet på förslag av regeringen och Sverigedemokraterna. Det så kallade försörjningskravet har fått Kommunal i Umeå att reagera.

Annons

– Regeringen har satt en summa på vad som är god försörjning. Vi måste agera på det, säger sektionsordförande Ethel Henriksson till facktidningen.

Flera av LO-fackets medlemmar tjänar mindre än de 27 360 kronor som enligt lagförslaget garanterar "god försörjning". Nu har Kommunal kallat Umeå kommun till förhandlingsbordet för att få upp ingångslönen för sina medlemmar.

– Vissa har skamligt låga löner. Vi behöver en lön att leva på, säger Ethel Henriksson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons