GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De kryssades in i riksdagen

Camilla Brunsberg (M) och Nadja Awad (V) är de två politiker som lyckas ta sig in i riksdagen tack vare personkryss.
Politik • Publicerad 18 september 2022
En moderat och en vänsterpartist kommer in riksdagen tack vare personkryss. Arkivbild.
En moderat och en vänsterpartist kommer in riksdagen tack vare personkryss. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter den slutgiltiga rösträkningen står det klart att blott två personer tar plats i parlamentet enbart genom personvalskryss, bekräftar Henrik Franzon, statistiker på Valmyndigheten.

Camilla Brunsberg var tredje namn på Moderaternas riksdagslistan i Blekinge län men lyckades med 1 691 personkryss knipa riksdagsplatsen.

– Jag vann det provval som vi hade i Blekinge stort, men blev ändå placerad på tredjeplatsen på riksdagslistan. Eftersom att stödet var så stort valde jag därför att göra en personvalskampanj så att väljarna skulle få säga sitt, säger hon.

Knackade dörr

Brunsberg uppskattar att hon har knackat på 1 200 dörrar under kampanjen och tror att det är hennes synlighet och hennes tid som politiker i Karlskrona som tog henne in i riksdagen. Nu vill hon driva trygghetsfrågor och försvarsfrågan på riksnivå.

Vänsterpartisten Nadja Awad var partiets andra namn i Örebro län, men fick riksdagsplatsen genom 804 personkryss. TT söker henne för en kommentar.

Petades ned av Busch

En politiker som i stället snuvades på riksdagsstolen var KD:s toppnamn Dan Hovskär i Västra Götalands läns östra valkrets, rapporterar P4 Skaraborg.

Precis som vid förra valet var detta valkretsen där partiledaren Ebba Busch fick den högsta andelen personröster.

– Hade Ebba fått fyra mindre kryss hade jag fått platsen, säger Hovskär till radion.

Om Busch får en ministerpost i nästa regering kan Hovskär ändå få sin stol i riksdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.