Annons
Nyheter

De omkom på havets botten – hedras efter 80 år

För 80 år sedan sjönk ubåten Ulven i Göteborgs skärgård. Hitlers mina innebar döden för 33 svenska sjömän. Nu hedras offren av både Försvaret och anhöriga.
Försvar • Publicerad 15 april 2023
HMS Ulven i Eriksbergs flytdocka efter bärgningen. Arkivbild.
HMS Ulven i Eriksbergs flytdocka efter bärgningen. Arkivbild.Foto: Pressens Bild/TT

Hitlers mina dödade 33 svenska sjömän när ubåten HMS Ulven sjönk i Göteborgs skärgård 1943, mitt under brinnande krig.

Ubåten var ute på en övning, och under förmiddagen den 15 april skymtades den för sista gången. Därefter bröts all kontakt. Under natten gjordes upprepade försök att få radiokontakt med ubåten, men svaren uteblev.

Annons

Hjälp skickades från bland annat Stockholm, men först den 5 maj hittades Ulven sedan skuggan av en ubåt siktats på ett flygfoto.

Nu hedras de omkomna i en ceremoni till havs, 80 år efter katastrofen, skriver GP.

Från fartyget HMR Belos, med samma namn som det ubåtsräddningsfartyg som deltog i sökinsatsen 1943, kommer en kransnedläggning att genomföras. Ombord finns marinchefen Ewa Skoog Haslum, flottiljchefen Fredrik Lindén och även anhöriga till de omkomna på ubåten HMS Ulven.

Fakta: HMS Ulven

Byggdes på Karlskronavarvet och sjösattes 6 mars 1930.

Ubåten var 66 meter lång och 6,4 meter bred. Dykdjupet var på omkring 60 meter och topphastigheten i ytläge var 13,8 knop.

Bestyckningen bestod av fyra torpedtuber och två automatkanoner.

Ubåten sänktes av en tysk mina i Göteborgs skärgård den 15 april 1943. Den hittades den 5 maj och alla 33 ombord konstaterades döda. I slutet på juli bärgades ubåten och fördes till Eriksbergsvarvet i Göteborg.

Källa: NE och GP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons