Annons
Nyheter

De pekas ut som segrare i Elfenbenskusten

Oro för våld överskuggade helgens parlamentsval i Elfenbenskusten och få väljare vågade sig iväg till valurnorna. President Alassane Ouattara ser ut att gå stärkt ur valet enligt det officiella resultatet – men båda sidor har utropat sig till segrare.
Elfenbenskusten • Publicerad 8 mars 2021
Elfenbenskustens president Alassane Ouattara svär presidenteden en tredje gång i december 2020, efter ett våldsamt val.
Elfenbenskustens president Alassane Ouattara svär presidenteden en tredje gång i december 2020, efter ett våldsamt val.Foto: Sia Kambu/AP/TT

Parlamentsvalet genomfördes i skuggan av tidigare valvåld som har sargat det västafrikanska landet – och valdeltagandet blev mycket lågt. Endast 20 procent av väljarna gick till valurnorna, på grund av rädsla för våldsamheter, enligt en av oppositionsledarna, Niamkey Koffi, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Över hälften av de som röstade, 58 procent, lade sin röst på presidentens styrande parti RHDP, som därmed ser ut att knipa 147 av parlamentets 255 platser, enligt det första officiella resultatet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Både RHDP och oppositionspartiet Elfenbenskustens demokratiska parti (PDCI) utropade sig dock till segrare under söndagen, skriver AFP.

– Vi oroas över att resultatet kan vara manipulerat, säger PDCI:s partiledare Niamkey Koffi, som hävdar att hans parti har knipit hälften av platserna i parlamentet.

Koffi varnar regeringen för att försöka förfalska valresultatet.

För fyra månader sedan valdes president Ouattara om för en tredje mandatperiod i ett presidentval som urartade i oroligheter, när sympatisörer till presidenten drabbade samman med anhängare till hans ärkerival Laurent Gbagbo. Minst 85 människor dödades i våldsamheterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons