Annons
Nyheter

Deadline för regionerna att besvara kritik

Alla regioner har brustit i vården av covidsjuka på äldreboenden, enligt en nationell granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Senast i dag måste regionerna svara på kritiken.
Coronaviruset • Publicerad 15 januari 2021
"Det här handlar om människor – någons mamma, någons pappa, någons nära och kära", sade Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO), när kritiken mot regionerna presenterades. Arkivbild.
"Det här handlar om människor – någons mamma, någons pappa, någons nära och kära", sade Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO), när kritiken mot regionerna presenterades. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Lägstanivån är för låg, konstaterade Ivos generaldirektör Sofia Wallström under en pressträff i november.

Myndigheten presenterade då en del av sin granskning över hur svenska äldreboenden hanterat det första skedet av coronapandemin. Kommunernas roll ska avhandlas i januari, men just den gången i november handlade det om regionerna som ansvarar för sjukvården på äldreboenden. Ingen region fick slapp undan klander.

Annons

Kritiken handlade bland annat om att läkare inlett vård i livets slutskede utan att informera varken närstående eller den sjuke personen. När Ivo granskade patientjournaler för över 800 personer visade det sig också att runt en femtedel inte hade fått en individuell läkarbedömning. En väldigt hög siffra enligt myndigheten.

– Jag tror inte att någon av oss skulle acceptera att bli föremål för en gruppbedömning, sade Sofia Wallström då.

Deadline i dag

Regionerna ska senast i dag, fredag, svara Ivo med vilka åtgärder som har vidtagits och som ska vidtas framöver för att ta itu med bristerna.

En del svar har redan offentliggjorts. Region Stockholm gick på torsdagen ut med att man instämmer i att regionens journalföring brister och att den måste förbättras. Samtidigt har Ivo dragit allt för generella slutsatser utifrån sitt underlag, enligt chefläkare Johan Bratt.

– Man har ju tittat på de äldreboenden där man har fått signaler om att det inte fungerar bra. Så urvalet är kanske inte helt representativt, säger han.

Regioner slår tillbaka

Av den anledningen slår Region Stockholm tillbaka mot Ivo.

– Vi är oroliga att man skapar oro hos boende och anhöriga. Att man känner oro för den medicinska behandling som man ger på äldreboenden. Är man för generell kanske man skapar en obefogad oro, säger Johan Bratt.

Region Sörmland har resonerat på samma sätt.

– Man generaliserar. Vi har 2 500 boende inom säbo på 63 boenden. Det är en liten andel av dem som granskats. Vi välkomnar tillsynen och ser allvarligt på den kritik vi fått. Det vi inte tar åt oss av är den här generella kritiken utifrån det begränsade underlaget, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerheten i Region Sörmland till Sörmlands Nyheter.

Fakta: Äldreboenden och covid-19

Nästan hälften, drygt 47 procent, av alla som har dött med covid-19 i Sverige har bott på äldreboende.

Ivo gör en löpande granskning av äldreomsorgen och olika delar har presenterats vid olika tillfällen.

I november offentliggjorde Ivo kritik riktat mot samtliga regioner gällande covidvården på äldreboenden. Anmärkningarna skiljde sig något mellan olika regioner. Myndigheten hade då granskat patientjournaler för över 800 personer på nära 100 äldreboenden över hela landet. Myndigheten planerar att göra en uppföljande granskning under våren 2021.

I december presenterade Ivo också kritik mot privata vårdgivare gällande covidvården på äldreboenden, för i stort sett samma brister som påvisats hos regionerna. Myndigheten underströk dock att regionerna ändå har det övergripande ansvaret.

Samma månad kom coronakommissionen med sin delrapport som konstaterade att Sverige misslyckats med sin strategi att skydda äldre och riktade skarp kritik mot flera aktörer gällande hanteringen av coronapandemin på äldreboenden. Den granskningen är helt fristående från Ivos.

I januari väntas Ivo även presentera sina slutsatser om ansvaret hos kommunerna, som driver landets äldreboenden.

Källa: Coronakommissionen, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons