Annons
Nyheter

Deltagande i terrorgrupper ska kriminaliseras

Att delta i en terroristorganisation ska bli straffbart. I sommar kan en ny lag vara på plats.
– Det här är en mycket långtgående lagreglering som träffar i princip alla fall av deltagande, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Politik • Publicerad 2 februari 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) lägger fram ett lagförslag som är tänkt att träda ikraft i juni.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) lägger fram ett lagförslag som är tänkt att träda ikraft i juni.Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen går vidare med att förbjuda deltagande i terrororganisationer. En lagrådsremiss lämnas nu till Lagrådet för granskning.

Det var efter terrordådet på Drottninggatan 2017 som initiativet väcktes. Men i dag är frågan främst aktualiserad kopplat till Sveriges Natoansökan, som Turkiet blockerar.

Annons

Sverige har lovat hårdare tag mot terrorism, och Ankara har tidigare sagt att landet inte kommer att godkänna Sverige förrän skärpta terrorlagar har röstats igenom.

Lagskärpningen var dock planerad redan innan Sverige ansökte om Natomedlemskap.

– Lagstiftningen behöver bli kraftfullare för att vi ska kunna stå upp mot terrorhot och slå tillbaka mot terrorister och andra aktörer som understödjer terrorbrottslighet, säger Gunnar Strömmer.

Laga mat

Med den nya lagen blir det straffbart att exempelvis ta hand om utrustning, sätta upp läger, tält, ordna möteslokaler, anordna aktiviteter, laga mat eller ansvara för transporter åt en terroristorganisation.

Men att delta i ett möte eller vifta med en flagga för en terroristorganisation kommer inte att förbjudas. Turkiet har reagerat kraftfullt på demonstrationer med PKK-flaggor som ägt rum i Sverige.

– Att vifta med en flagga blir i sig inte straffbart. Men när man ska styrka deltagande i terrororganisation så har vi en fri bevisprövning och då kan alla aktiviteter användas för att styrka en koppling, säger Strömmer.

– Det råder ingen tvekan om att PKK klassas som en terroristorganisation. Om man deltar i den verksamheten, som främjar eller upprätthåller den verksamheten, då blir det straffbart.

Enskilda opinionsyttringar kommer inte att vara straffbara då Sverige har en långtgående yttrandefrihetsgrundlag, påpekar han.

Justitieministern är övertygad om att Turkiet och andra länder kommer att sätta "ett stort värde" på att Sverige får kraftfullare verktyg mot terrorism.

Ändring i grundlag

Eftersom lagförslaget enligt Lagrådet krävt en grundlagsändring, då det ansågs strida mot föreningsfriheten, har en lagändring behövt ett mellanliggande val för att träda i kraft.

Annons

Straffskalan för deltagandebrottet ska uppgå till fängelse i högst fyra år, om brottet är grovt är straffskalan högst åtta år. Har gärningsmannen lett organisationen kan det leda till livstid.

Även försök till deltagande kriminaliseras.

– Man kan tänka sig någon som betalar flygbiljetter till någon som ska delta i terrororganisation på annan plats, säger Strömmer.

Planen är att lagen sedan ska träda i kraft 1 juni 2023.

Fakta: Förbjudet att delta i terroristorganisation

Ett nytt brott ska införas i terroristbrottslagen.

Det blir då olagligt att delta i verksamheten i en terroristorganisation på ett sätt som är ägnat att främja stärka eller understödja terroristorganisationen.

Konkreta exempel är: ta hand om utrustning, sätta upp läger, ordna möteslokaler, anordna aktiviteter, laga mat, ansvara för transporter.

Det kommer inte att bli straffbart att bara till exempel gå på ett möte eller delta i en demonstration.

Även försök till det nya deltagandebrottet ska kriminaliseras.

Regeringen gör inga förändringar i definitionen av vad som är en terroristorganisation.

Propositionen planeras att läggas den 7 mars och lagen träda i kraft i juni.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons