Annons
Nyheter

Deltavarianten har blivit störst i Sverige

Coronaviruset • Publicerad 16 juli 2021
Över 70 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått åtminstone en dos vaccin mot coronaviruset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Deltavarianten av coronaviruset fortsätter att sprida sig snabbt. Sedan två veckor är den vanligast i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vecka 26, som är den senaste veckan som kontrollerats, utgjorde deltavarianten cirka 60 procent av fallen i Sverige, medan alfavarianten stod för runt 30 procent. En vecka tidigare låg deltavarianten på cirka 40 procent.

Annons

– Eftersom alfavarianten minskar så kraftigt blir andelen delta snabbt mycket högre, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

Men smittspridningen ligger sedan flera veckor på en låg nivå i Sverige, även om en viss ökning har konstaterats i Region Jämtland Härjedalen och i Region Stockholm. Samtidigt har smittspridningen ökat i flera andra länder, både i Europa och i andra delar av världen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons