Annons
Nyheter

Delvis friade efter kränkande nollning

Brott • Publicerad 9 juli 2021
De elever som dömdes för ofredande efter en kränkande nollning på Lindeskolan frikänns delvis i hovrätten. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

De gymnasieelever som dömdes i tingsrätten efter en kränkande nollning på Lindeskolan frikänns delvis i hovrätten, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Nollningen inträffade på ett elevhem i Lindesberg i augusti i fjol, natten till läsårets första dag. Nya elever väcktes av äldre elever och förmåddes att ställa upp på förödmjukande tävlingar, mer eller mindre avklädda.

Annons

Händelsen polisanmäldes och i maj dömdes sju av de äldre eleverna för ofredande. De överklagade och nu frias de för ofredande mot de manliga eleverna. Däremot döms de för ofredande av flickorna, som ska ha tvingats slicka kvarg från andras kroppar.

Sex av de dömda får 20 timmars ungdomstjänst och en döms till dagsböter.

Lindeskolan har ett idrottsgymnasium med många inflyttade elever. Elevhemmet var obemannat natten när nollningen skedde.

Skolinspektionen inledde en granskning av Lindeskolan, men har nu avslutat den eftersom de anser att de åtgärder skolan vidtagit är tillräckliga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons