Annons
Nyheter

Nye Centerledaren: "Vi måste tänka nytt"

Centern måste tänka nytt och förändras, enligt nye partiledaren Muharrem Demirok.
Politiken för skolan, klimatet, tryggheten och plånboken ska förnyas.
Politik • Publicerad 3 februari 2023
Centerns partiledare Muharrem Demirok aviserar ny politik.Foto: Johan Nilsson/TT

Dagen efter att Demirok valts till ny Centerledare höll han sitt installationstal. Budskap var att läget är tufft för Centern (C) och att partiet måste tänka nytt.

Valresultat var en besvikelse för centerpartisterna och tillbakagången på landsbygden särskilt smärtsam. Centern har också lågt förtroende i de frågor som väljarna rankar högst.

Annons

– Allt detta vet vi, och det gör att vi måste tänka nytt och att vi måste förändra oss, sade Demirok i sitt tal.

Fyra prioriteringar

Han nämnde fyra områden där partiet ska förnya sig.

Det första är en politik som gör det möjligt att bo och leva i hela landet. För Demirok handlar det inte bara om landsbygden.

– Hela landet inkluderar såväl landsbygd som förort, säger han.

Demirok är själv uppväxt i Stockholmsförorten Vårby gård.

För att skapa mer rättvisa förhållanden i hela landet vill den nye C-ledaren sänka vardagskostnader för familjer och småföretag. Han nämner elpriser, bränslepriser och amorteringar där C vill sänka kostnaderna. Partiet ska samtidigt fortsätta att driva på för skattesänkningar och för bättre samhällsservice i hela landet.

Det andra prioriterade området är tryggheten. Enligt Demirok har partiet en hemläxa att göra i kriminalpolitiken.

– Vi ska aldrig dalta med grova brottslingar, säger Demirok.

Han kan tänka sig hårdare straff och mer resurser och nya verktyg till polisen. Demirok säger dock nej till visitationszoner och anonyma vittnen.

Men Centerns förnyelse av kriminalpolitiken handlar inte bara om hårdare tag. Demirok betonar att det måste finnas en balans med det förebyggande arbetet.

Annons

– Unga ska erbjudas en annan väg än kriminalitet, säger han.

Hoppas på inbjudan

Det tredje prioriterade området är skolan. Demirok tycker att C hamnat fel i skoldebatten, där man ständigt hamnar i en position där man försvarar vinstdrivande friskolor.

En ny skolpolitik ska tas fram till i höst. Ett konkret förslag som Demirok vill se är att kommunala skolor, som ofta har högre kostnader för att ta bereda plats åt alla elever, ska få en högre skolpeng.

Det fjärde prioriterade området där han vill se en förnyelse av partiets politik gäller klimatet.

– Vi ska driva på klimatomställningen och åter förtjäna väljarnas förtroende i klimatfrågan.

Demirok angrep regeringen i talet och uppmanade den att vakna upp ur sin dvala och börja leverera resultat.

Demirok efterlyser en ny bred energiöverenskommelse och hoppas att regeringen ska bjuda in till samtal. Han understryker dock att även Socialdemokraterna måste bjudas in till sådana samtal. Han är inte intresserad av att bara göra upp med regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Inom C finns de som vill att partiet ska få tydligare borgerlig profil, efter samarbetet med den förra rödgröna regeringen.

I sitt installationstal uppgav Demirok att C ska vara en kraftfull opposition mot den högerkonservativa regeringen. Han kritiserade bland annat regeringens migrationspolitik för att misstänkliggöra människor och skapa oro.

Å andra sidan uppgav han också i talet att C samtidigt ska visa att det finns en annan väg än "klåfingrig socialism".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons