Annons

Demokraterna vill begränsa attacker mot Iran

Representanthuset i USA kommer att rösta om ett förslag om att begränsa president Donald Trumps befogenheter att vidta nya militära åtgärder mot Iran, meddelar den demokratiska talmannen Nancy Pelosi.
USA • Publicerad 6 januari 2020
Talmannen i USA:s representanthus, demokraten Nancy Pelosi. Arkivbild.
Talmannen i USA:s representanthus, demokraten Nancy Pelosi. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Enligt resolutionen måste regeringen upphöra med "militära fientligheter" mot Iran inom 30 dagar om inte kongressen fattar ett nytt beslut, tillägger Pelosi.

Den kommer att läggas fram för omröstning någon gång i veckan. Det är sannolikt att den godkänns av representanthuset, där Demokraterna har majoritet. Men resolutionen lär stöta på patrull i senaten som kontrolleras av Republikanerna, där de flesta helhjärtat står bakom sin president.

Annons

Trump har hotat att slå till mot en rad mål i Iran om landet hämnas USA:s drönarattack i fredags då den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades. Attacken, som genomfördes utanför Iraks huvudstad Bagdad, har också retat upp många i Irak.

Landets parlament röstade i söndags igenom en resolution om att kasta ut USA:s militär från irakiskt territorium, vilket fått Trump att hota med sanktioner mot Irak.

Enligt källor till The New York Times valde Trump inledningsvis bort alternativet att döda Soleimani när hans rådgivare gav honom en lista med förslag på hur USA kunde svara på iranskledda våldsamheter i Irak. Presidenten beslutade den 28 december att nöja sig med attacker mot iranskstödda milisgrupper i regionen i vilka minst 25 milismän dödades.

Men efter att ha sett hur milismän som hämnd gick till attack mot USA:s ambassad i Bagdad beslutade Trump några dagar senare att beordra attacken mot Soleimani, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons