GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare

Den rätta vägen till tv-soffan

Att utnyttja andra är ett uselt sätt att bli av med demoner.
Publicerad 18 maj 2020 • Uppdaterad 18 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
TV-linsen bör uppskatta dem som gör gott.
TV-linsen bör uppskatta dem som gör gott.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Den före detta ungdomsbrottslingen lämnade sitt förflutna, först genom en boxningskarriär och sedan genom ett framgångsrikt varumärkesbyggande i medie- och affärsvärlden. Allt för att sedan sätta allt på spel genom ett risk- och självskadebeteende av rang. Själva riskbeteendet är inte helt ovanligt bland framgångsrika personer. Men så fort det är en annan människa med i det risktagandet, någon som drabbas av handlingen, då är det inte främst ett risktagande och självskadebeteende. Då är det ett brott mot en medmänniska.

Handlar det om inre demoner, hål i själen och egna erfarenheter av övergrepp i barndomen – så är det en förklaring, men inte på något sätt en ursäkt. Det är ändå offrets och offrens perspektiv saken främst gäller, inte förluster av pengar och prestige hos förövaren. Det spelar mindre roll om det handlar om att köra bil stupfull och riskera andra människors liv eller, som i det här fallet, om prostitution. Förövarens demoner och intresse av att få tillbaka sitt körkort eller rädda sina företag är helt underordnat offer och potentiella offer.

I teorin kan det finnas argument för att en transaktion mellan två vuxna människor är just en transaktion mellan två vuxna människor, där den ena köper något som den andra vill sälja. I praktiken är det svårt att se det mer än just ett teoretiskt förhållande när det kommer till prostitution. Få företeelser är så fulla av utnyttjande och tvång. Betydligt svårare än att bevisa att en enskild torsk köper sex är att reda ut organisationen bakom, att avslöja koppleri och människohandel, trafficking. Därför är det svenska förbudet mot prostitution bra, där köparen är den som straffas.

Frågan om utnyttjande genom prostitution och trafficking, och hur förövare förekommer i alla samhällsklasser måste lyftas än mer. Nationellt och internationellt går att göra mer för att sätta dit nätverken bakom. Det är uppenbart att det behövs betydligt starkare sociala åtgärder för att ge utsatta flickor och kvinnor ett bättre liv, också i Europa. Om man ska lägga feministiskt fokus någonstans så är det insatser på det här området. Klarar exempelvis EU-bidragsmottagande länder som Rumänien och Bulgarien inte av det, så är det helt rimligt att rikare länder som Tyskland och Sverige riktar för att hjälpa just flickor och kvinnor till utbildning och arbete.

Kan man som enskild individ göra något för att medverka till en bättre situation för offren? Uppenbart genom att inte köpa sex. I det fallet är det övertydligt att man befinner sig i en maktposition över en annan människa. Men i andra fall kan man inbilla sig eller verkligen tro på att det handlar om en av båda parter frivillig överenskommelse. Eller kanske till och med tro sig göra en god handling. Tyvärr kan man även då medverka till ett utnyttjande som slår mot den person man avser sig hjälpa.

Är personen du har framför dig uppenbart utsatt på något sätt, i en tydlig beroendeställning utan något uppenbart val, dra då slutsatsen att bakom finns något annat. Du vet aldrig vem som fiskar upp dem bakom, vem som sätter människan framför dig i den position hon är. I samtliga fall finns det därför bara ett gott råd: avstå.

Det finns organisationer som vet hur man hjälper, som följer upp och dokumenterar sitt arbete för utsatta människor. Stöd dem.

Och bär du på demoner inom dig? Utsätt inte andra för dem. Gräv ner dem genom att göra något gott för andra. Då blir du värd en tid i tv-soffan, på riktigt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer