Annons
Nyheter

Den utdöda pungvargen kan göra comeback

Pungvargen, eller den tasmanska tigern som den också kallades, har varit utdöd i snart 100 år.
Men nu tror australiska och amerikanska forskare att den kan återskapas inom tio år.
Forskning • Publicerad 14 februari 2023
Forskare hoppas kunna återuppliva pungvargen. Arkivbild.Foto: AFP

Ingen har sett pungvargen i de tasmanska skogarna på länge. Det sista kända exemplaret dog på zoo 1936, men med hjälp av den Fettsvansade pungmusen hoppas forskare nu kunna väcka liv i arten igen, kanske så snart som inom tio års tid, skriver ABC News Hobart.

Forskarna vid universitetet i Melbourne har gått samman med det amerikanska företaget Colossal som specialiserar sig på att försöka återuppliva utdöda djur som dronten, mammut och nu pungvargen (thylacine).

Kändisstöd

Annons

Företaget grundades av Harvardprofessorn George Church och Ben Lamm i september 2021 och värderas idag enligt Bloomberg till över en miljard dollar. Bland investerarna i bolaget finns bland andra skådespelarna Chris och Liam Hemsworth.

Forskarna, som jobbat med att komma på en lösning för att återuppliva arten, tror att den lilla oansenliga pungmusen skulle kunna användas som en surrogat för pungvargen och att det inom en snar framtid ska kunna finnas tasmanska vilda tigrar igen och på så sätt återskapa ekosystemet som det var tänkt från början.

Pungvargen var ett köttätande pungdjur som varken var släkt med vargar eller tigrar mer än att storleken påminde om en vargs.

För att kunna återskapa djuret planerar forskarna att använda dna från pungvargsfoster som förvarats i alkohol och därefter ta hjälp av det mest närbesläktade djuret – i det här fallet pungmusen– för att återuppliva arten.

Dna från pungvargen ska jämföras med dna från pungmusen för att få en förståelse för de genetiska skillnaderna. Därefter går forskarna in i cellerna och redigerar de båda djurens dna för att sedan tillverka en pungvargscell av en pungmuscell. Med hjälp av IVF kommer sedan cellen att bli starten på en hel levande organism, enligt förhoppningarna.

Stora som riskorn

Pungvargsungar är de inte större än riskorn vid en eventuell födsel, vilket gör att den lilla pungmusen tros klara av att vara en fungerande surrogatmamma för ett pungvargsfoster.

Om projektet lyckas hoppas man att det också i framtiden ska kunna hjälpa utrotningshotande pungdjur som koalan från att dö ut.

Många tror dock att den tasmanska tigern fortfarande finns livs levande i vildmarken i Tasmanien och det publiceras då och då "bevis" och bilder från medlemmar i organisationen "Thylacine Awareness Group Tasmania", som regelbundet går på vandringar i skogarna för att hitta bevis på att arten fortfarande finns därute, någonstans.

Fakta: Pungvarg

Pungvargen (Thylacinus) var det största inhemska rovdjuret i Australien. Från fastlandet antas den ha försvunnit för 1 000–3 000 år sedan, men levde kvar på ön Tasmanien utanför kontinentens sydöstra kust och tycks dessutom ha gått igenom en genetisk flaskhals som kraftigt minskade dess genetiska variation.

Arten utrotades i naturen i Tasmanien i början av 1800-talet, men levde kvar i fångenskap på ön i ytterligare ett sekel. Den sista dog på ett zoo i Hobart 1936.

Arten tros ha varit extremt inavlad, vilket sannolikt var en effekt av att merparten av variationen gått förlorad när den fördrevs från huvuddelen av sitt utbredningsområde och isolerades på Tasmanien.

Pungvargen var 1–1,3 meter lång och hade en mankhöjd på 60 centimeter. Den var grå-gulbrun och hade svarta tvärband på ryggen. Honan hade en pung.

Källor: NE, James Cook University.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons