Annons

Argentina höjer exportskatten på grödor

Åtgärder mot arbetslösheten – men också höjda exportskatter på grödor från jordbrukssektorn.
Det nya vänsterorienterade styret i det krisande Argentina distanserar sig från den föregående mittenhögerregeringens ekonomiska politik.
Ekonomi • Publicerad 14 december 2019
Argentinas nye president Alberto Fernández och vicepresident Cristina Fernández de Kirchner, som var president 2007–2015. Arkivbild.
Argentinas nye president Alberto Fernández och vicepresident Cristina Fernández de Kirchner, som var president 2007–2015. Arkivbild.Foto: Daniel Jayo/AP/TT

"Givet den allvarliga situationen som offentliga finanser går igenom behövs brådskande åtgärder för att, åtminstone delvis, möta budgetutgifter med nya intäkter", heter det i ett presidentdekret om att exportskatterna på grödor som sojabönor, vete och majs ska höjas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den nye presidenten Alberto Fernández har lovat sätta stopp för företrädaren Mauricio Macris politik. Den nya regeringen, som ska prioritera tillväxt framför minskad statsskuld, anklagar Macri för att ha misslyckats ekonomiskt.

Annons

Inflationen i landet har klättrat över 50 procent, fattigdomen ökar, arbetslösheten låg under andra kvartalet på 10,6 procent och bland ungdomar på 24 procent.

Statskassan blöder

Exportskattehöjningen är ett sätt för regeringen att öka intäkterna till en statskassa som blöder. Detaljer om skattehöjningarna, och hur mycket de kan inbringa till staten, är oklara men jordbrukssektorn är viktig och Argentina är världens tredje största exportör av sojabönor och majs och störst när det gäller sojabaserat djurfoder.

Skattehöjningar är en del av Macris tidigare överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) för att få ett tillfälligt nödlån på 57 miljarder dollar. Men Fernández säger att den överenskommelsen måste omförhandlas, och den nya regeringen siktar på att få in 100 miljarder dollar genom nya lån och statsobligationer.

Svårare att avskeda

Jordbruksföretagen, som redan plågas av stigande finansiella kostnader, är allt annat än nöjda med skattehöjningen.

– I ett sammanhang av ingen ekonomisk tillväxt och hög inflation är en åtgärd som denna opassande. Det är ingen bra början, säger Carlos Iannizzotto som leder Coninagro, ett av landets största jordbruksföretag, till Reuters.

Det ska enligt ett annat presidentdekret också bli svårare för arbetsgivare att sparka arbetare utan välgrundad orsak genom att avgångsvederlaget till de sparkade fördubblas.

I pressmeddelandet om dekretet, som gäller i ett halvår, står det att en "nödsituation i arbetsfrågor" har utropats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons