Annons
Nyheter

Detta sade Trump innan kaoset tog vid

USA:s president Donald Trump kan ställas inför riksrätt, anklagad för att ha eggat tusentals sympatisörer att ta till våld mot systemet.
Han manade dem att kämpa "utav helvete", men också till fredlig protest. Det här är orden han använde innan folkmassan stormade kongressen den 6 januari.
USA • Publicerad 13 januari 2021
USA:s president Donald Trump riskerar ett riksrättsåtal med anledning av det tal han höll innan tusentals av hans anhängare gick till attack och invaderade kongressbyggnaden Kapitolium. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump riskerar ett riksrättsåtal med anledning av det tal han höll innan tusentals av hans anhängare gick till attack och invaderade kongressbyggnaden Kapitolium. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT
En stor folkmassa till stöd för Donald Trump i USA:s politiska hjärta i Washington DC, förra onsdagen.
En stor folkmassa till stöd för Donald Trump i USA:s politiska hjärta i Washington DC, förra onsdagen.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Trump sade sig tala till "hundratusentals amerikanska patrioter" vars främsta mål är att "rädda demokratin".

– Ingen av oss som är här vill att vår valseger ska stjälas av dristiga, radikala vänsterdemokrater, vilket är vad de gör, och stjälas av "fake news"-medier, vilket är vad de gjort och gör. Vi kommer aldrig ge upp, vi kommer aldrig att erkänna oss besegrade, det kommer inte att ske. Man ger inte upp när det handlar om stöld.

Annons

– De riggade det (presidentvalet) som de aldrig någonsin riggat ett val tidigare.

"Kommer inte tolerera"

Presidenten talade med anledning av att kongressen skulle ge ett sista formellt godkännande av resultatet. Vissa republikaner hade flaggat för att de skulle komma med invändningar, men det väntades inte göra någon faktiskt skillnad.

– I år, under förevändning av "Kinaviruset" och poströstsbluffen, har Demokraterna försökt göra den fräckaste och mest skandalösa stölden av ett val – det har aldrig skett, en ren och skär stöld – i amerikansk historia. Alla vet det. Valet, vårt val, var över vid klockan tio på kvällen. Vi ledde i Pennsylvania, Michigan, Georgia, med hundratusentals röster och sedan, sent på kvällen, tidigt på morgonen – BOOM – explosioner av "bullshit", och plötsligt började det hända.

– Vi kommer att ha någon därinne (syftande på Vita huset) som inte ska vara där och vårt land kommer att förgöras och vi kommer inte att tolerera det.

– Inga länder i tredje världen skulle ens försöka göra det som vi kom på dem med.

"Ska 'primärvala' dem"

Trump ifrågasätter fortsatt resultatet i presidentvalet i november, men har inte lagt fram några tillnärmelsevis tillräckliga bevis för att det skulle ha skett några stora oegentligheter. Han har tagit ett 60-tal rättsliga initiativ, men inte fått något gehör hos delstatsdomstolar, federala domstolar eller USA:s högsta domstol.

Mycket av hans tal handlade om de folkvalda republikaner som väntades ta formell ställning till elektorsrösterna och valresultatet. Trump har pressat sina partikamrater att välja sida och i potten ligger hans välsignelse vid framtida omval.

– ... och ni måste få ert folk (republikanska kandidater) att kämpa och om de inte kämpar så blir vi tvungna att "primärvala" skiten ur dem som inte kämpar.

– Republikaner slåss hela tiden som en boxare som har sina händer bundna bakom ryggen. Som en boxare. Och vi vill vara så trevliga, vi vill vara så respektfulla mot alla, även mot dåliga människor, och vi kommer att behöva ta i mycket hårdare (på engelska: "fight much harder").

"Inte med svaghet"

Trump riktade folkmassans blickar mot kongressbyggnaden i bakgrunden och sade att det "nu är upp till kongressen att ta sig an detta oerhörda angrepp på vår demokrati".

Annons

– ... och efter detta kommer vi att gå ned – och jag kommer att vara där med er – vi kommer att gå ned ... till Kapitolium och vi kommer att heja på våra modiga senatorer och kongressmän och -kvinnor. Och vi kommer troligen inte heja fullt så mycket på vissa av dem. För ni kommer aldrig ta tillbaka vårt land med svaghet, ni måste visa styrka och ni måste stå starka.

– Jag vet att alla här strax kommer att marschera bort till Kapitolium för att på ett fredligt och patriotiskt sätt göra era röster hörda.

Mot slutet av talet sade Trump att han tidigt insåg att det var något fel med valsystemet.

– ...något väldigt fel, det kan inte ha hänt, och vi kämpar, vi kämpar utav helvete ("we fight like hell") och om ni inte kämpar utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre.

Observera att engelskans "fight" kan översättas på flera sätt till svenska.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons