Annons
Nyheter

Detta vet vi om den misstänkta spionballongen

En spionballong eller en civil luftfarkost? Detta vet vi om den kinesiska ballong som under veckan observerats över USA och som lett till en diplomatisk kris länderna emellan.
USA • Publicerad 5 februari 2023
Den misstänkta spionballongen skjuts ned av amerikansk militär.Foto: Jason Sellers/AP/TT

Hur upptäcktes ballongen?

Amerikanska försvarskällor uppger att Biden-regeringen blev informerad om ballongen redan innan den tog sig in i amerikanskt luftrum i början av förra veckan. Utrikesminister Antony Blinken ska under onsdagen ha varit i kontakt med en högt uppsatt kinesisk representant, men vad som sades är oklart.

Annons

Pentagon gick ut offentligt ut med händelsen på torsdagen. Försvarsmaktens presstalesperson Patrick Ryder meddelade då att ballongen varken utgjorde något militärt eller fysiskt hot mot människor på marken. Ballongen sades inte vara beväpnad.

Enligt USA rör det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Ballongen sågs bland annat över Montana där det finns en militärbas med kärnvapen. Den observerades sedan bland annat i Nebraska och Missouri på väg mot Atlantkusten. Under lördagen syntes den på flera ställen i såväl North Carolina som South Carolina.

.

Vad säger Kina?

Landet nekade först till anklagelserna om ballongen, men på fredagen meddelade Kinas utrikesdepartement att det rörde sig om civil farkost som samlar in data i forskningssyfte, främst meteorologiska data. I sitt uttalande uppgav Kina att ballongen hade begränsad styrförmåga och att den "avvikit långt från planerad kurs", på grund av vindar.

USA valde på lördagen att skjuta ned ballongen – en uppenbar överreaktion, enligt Kina.

"Kina uttrycker starkt missnöje och protesterar mot att USA med våld attackerar det obemannade civila luftskeppet", uppger det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

.

Vad vet vi om själva nedskjutningen?

Ballongen föll ned över öppet vatten, inom 19 kilometer från kusten. Enligt källor till CNN är det 14 meter djupt där ballongen landade, enligt militären en avvägd plats tillräckligt långt ut från land men också där det är relativt enkelt att hitta den. Kustbevakningen uppges redan på lördagen ha säkrat området där den hamnade i vattnet.

Annons

Flygvapnet uppger att det bara krävdes en robot, en AIM-9X, för att skjuta ned ballongen, och att det gjordes av en pilot på ett F-22- stridsflyg från flygbasen Langley i Virginia.

.

Varför dröjde det med nedskjutningen?

USA valde tidigt att inte skjuta ned ballongen över land. President Joe Biden sade på lördagen att han redan på onsdagen gav klartecken till försvarshögkvarteret Pentagon att skjuta ned den när det var säkert. Enligt Pentagon kunde en nedskjutning utgöra en fara för människor på marken. Då ballongen befann sig på hög höjd, omkring 18 000 meter, var det svårt att i förväg bedöma omfattningen av nedslaget.

.

Har något liknande hänt tidigare?

Pentagon uppger att detta inte är första gången man observerat ballonger. Liknande händelser har inträffat de senaste åren, enligt Patrick Ryder, presstalesperson vid USA:s försvarsmakt.

Enligt tjänstemän i USA skedde åtminstone två liknande händelser under Donalds Trumps presidentskap. Incidenterna offentliggjordes aldrig för allmänheten.

Natten mot lördag meddelade Pentagon att man upptäckt ytterligare en kinesisk ballong, men denna gång någonstans över Latinamerika. Var exakt är inte känt. Ballongen bedöms inte vara på väg mot USA. Sent på lördagen uppgav The Washington Post att en tredje ballong upptäckts, inte heller den bedöms vara på väg mot USA.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons