Annons
Nyheter

Dianas tröja rusade från 2 till 12 miljoner

Prinsessan Dianas stickade röda tröja med många vita och ett svart får på har setts som ett förebud om vad som hände sedan.
Nu har den sålts för miljoner.
Storbritannien • Publicerad 15 september 2023
Prinsessan Dianas stickade ulltröja, med ett svart får bland alla vita, har sålts på auktion för 1,1 miljoner dollar – motsvarande 12 miljoner kronor. Arkivbild.
Prinsessan Dianas stickade ulltröja, med ett svart får bland alla vita, har sålts på auktion för 1,1 miljoner dollar – motsvarande 12 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den gick för drygt 1,1 miljoner USA-dollar efter hektisk budgivning på auktionshuset Sotheby's i London, enligt företaget. Det motsvarar över tolv miljoner svenska kronor – uppemot 20 gånger mer än vad auktionshusets värderare räknat med. Buden låg länge på under 200 000 dollar, men rusade under auktionens sista minuter.

Diana fotograferades offentligt första gången i tröjan på en hästpolomatch 1981, då 19 år gammal. Hon hade just förlovat sig med prins Charles som hon sedan var gift med fram till 1996. Hon dog 1997 i en bilolycka i Paris.

Annons

Tröjan betraktas som ett av Dianas mest ikoniska plagg och en kopia av den fanns med i Netflix-serien The Crown om den brittiska monarkin.

Tröjan är hittills också det av Dianas efterlämnade plagg som inbringat mest på auktion. Såvitt Sotheby's vet är det världshistoriens dyraste tröja.

Tröjan designades av Sally Muir och Joanna Osborne, vilket gav deras företag Warm and Wonderful stor berömmelse.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons