Annons
Nyheter

Dieselpriset lägsta på nästan ett år

Dieselpriset är nu nästan tillbaka på förkrigsnivåer.
Men det är troligtvis en tillfällig dipp, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2023
Priset på bemannade stationer, 2021–2023.
Priset på bemannade stationer, 2021–2023.Foto: Johan Hallnäs

Dieselpriset sänktes på tisdagen till 22:76 kronor per liter, enligt bensinbolaget Circle K. Priset är det lägsta sedan den 1 mars förra året då priserna steg kraftigt på grund av krigsutbrottet i Ukraina den 24 februari.

Att priset är lägre nu beror bland annat på lägre oljepriser, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.

Annons

– Det är en viss eftersläpning i det där, det måste man komma ihåg när man tittar på dieselpriser. Oljepriserna har kommit ner betänkligt de senaste månaderna, och senaste veckorna har det gått ner ungefär 7-8 procent.

Tillfällig sänkning

Men sänkningen är troligtvis tillfällig, enligt Kopfer.

– Det finns en risk att det går upp igen, dels har ju kronan försvagats och dels har oljepriserna gått upp lite grann.

Sett till ett längre perspektiv beror det också på att konsumtionen av olja ökar, säger han.

– Mycket pekar på att konsumtionen kommer vara högre än någonsin, kanske inte under 2023, men under nästa år och resten av det här decenniet.

– Världen som helhet konsumerar mer och mer olja samtidigt som det investeras mindre i ny produktion, det är ingen bra kombination.

"Ryssland har för stor makt"

Det beror också på att de stora oljeproducenterna inom Opec tillsammans med Ryssland, påverkar stort när det gäller att sätta priserna, säger Kopfer.

– De har mycket större makt numera än de hade för tio år sen. Så det är många faktorer som spelar in i det här, men tyvärr får vi nog vänja oss vid högre drivmedelspriser framöver.

Allra dyrast var dieseln i mitten av oktober förra året, då den som mest kostade 28:52 kronor per liter.

Bensinen kostar nu 19:70 kronor hos Circle K.

Annons

Fakta: Så mycket dyrare har dieseln blivit

Dieselpriset är i dag nere på samma nivåer som i mars förra året. Fjolåret präglades av snabba och stora kast i Ukrainakrigets skugga. Som mest var priset uppe över 28 kronor litern, från att ha startat 2022 på 20:27 kronor.

Snittpriset 2021 låg på 17:07 kronor per liter diesel. Uppgången beror också till stor del på ökad reduktionsplikt, det vill säga miljömässiga krav på mer inblandning av biodrivmedel.

Bensinen har samtidigt stigit från i snitt 16:37 kronor litern 2021 till 20:54 kronor 2022. Även bensinen har fått ökade krav på mer biodrivmedel, men inte alls lika mycket som dieseln.

Källa: OKQ8

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons