Annons
Nyheter

Diktaturens offer hedras 50 år efter Chilekupp

Tusentals chilenare vandrade genom Santiago på söndagen i en årlig sorgemarsch som hedrade offren för diktatorn Augusto Pinochets styre.
Nuvarande presidenten valde att delta i processionen inför 50-årsdagen av kuppen.
Chile • Publicerad 10 september 2023
Chiles president Gabriel Boric slöt sig till sorgemarschen över militärdiktaturens offer efter kuppen för 50 år sedan.
Chiles president Gabriel Boric slöt sig till sorgemarschen över militärdiktaturens offer efter kuppen för 50 år sedan.Foto: Esteban Felix/AP/TT
Demonstranter och polis drabbar samman utanför presidentpalatset La Moneda i Chile.
Demonstranter och polis drabbar samman utanför presidentpalatset La Moneda i Chile.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Måndagen är årsdagen för kuppen som störtade den folkvalde vänsterpresidenten Salvador Allende. Chiles brutala regim kom att känneteckna och symbolisera de många militärdiktaturer som styrde Latinamerika under 1970-talet.

Det var också symboliskt när Chiles nuvarande president Gabriel Boric lämnade Monedapalatset, där Allende dog på kuppdagen 11 september 1973 efter att ha hållit ett radiotal till nationen, för att delta i processionen med över 5 000 deltagare.

Annons

Boric leder vänsterpartiet Convergencia social och är den förste president som väljer att delta i den årliga marschen där diktaturens offer hedras.

En liten grupp demonstranter, svartklädda och maskerade, valde att attackera en ingång till presidentpalatset samt kasta molotovcocktails mot utposterad polis.

Ett par demonstranter greps och några poliser skadades enligt polismyndigheten la Prefectura central de carabineros.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons