Annons
Nyheter

Diskriminering utesluta diagnoser i försvaret

Diskriminering • Publicerad 1 juli 2021
Det är diskriminering att utesluta personer med ADHD eller autism från militärtjänstgöring. Arkivbild.
Det är diskriminering att utesluta personer med ADHD eller autism från militärtjänstgöring. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det är diskriminering när Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket (tidigare Rekryteringsmyndigheten) automatiskt utesluter personer som uppger att de har diagnoserna autism eller ADHD från möjligheten att prövas för militär tjänstgöring. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen (DO).

I ett webbformulär som används som lämplighetsprövning av de som ska kallas till mönstring eller frivillig militärtjänstgöring finns två frågor om personen någon gång diagnostiserats med autism eller ADHD. De som svarat ja går automatiskt inte vidare.

Annons

Försvarsmakten skulle egentligen ha ändrat reglerna i höstas, men på grund av coronapandemin har det arbetet pausats.

Också Polismyndigheten utesluter personer med diagnoserna vid antagning till polisutbildningen, vilket anmäldes till DO i februari i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons