Djokovic fick slita för segern i Melbourne

Tennis Artikeln publicerades
Serena Williams jublar efter sin seger mot Anastasia Potapova.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Serena Williams jublar efter sin seger mot Anastasia Potapova.
Naomi Osaka var glad efter att ha spelat ut Marie Bouzkova.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Naomi Osaka var glad efter att ha spelat ut Marie Bouzkova.
Roger Federer under matchen mot Steve Johnson.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Roger Federer under matchen mot Steve Johnson.

De stora namnen kom, sågs – och spelade ut sina motståndare.

Förutom Novak Djokovic, den regerande mästaren, som fick slita hårt för att ta sig vidare när Australian Open drog i gång.

Naomi Osaka, Serena Williams, Roger Federer och Caroline Wozniacki.

Alla spelade, och alla vann utan setförlust under den första dagens spel i Australian Open-tennisen.

Egentligen var det bara damernas världsetta Ashleigh Barty, och regerande mästaren på herrsidan, Novak Djokovic, som darrade lite. Barty släppte första set mot ukrainskan Lesia Tsurenko, 5–7, men trummade sedan på och släppte bara två game ytterligare i matchen.

Jagar åttonde titeln

Djokovic, som jagar sin åttonde titel i Melbourne, slog till slut tysken Jan-Lennard Struff med 3–1 i set. Men han fick kämpa för segern.

– All kredd till honom, det är en väldigt kraftfull spelare, säger Djokovic enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag förväntas vinna de flesta matcher jag ställer upp i. Det är mycket press på mig och väldigt många olika känslor i rullning. Jag försöker påminna mig själv att vara i nuet och njuta.

Serena Williams har precis som Djokovic sju titlar i Australian Open. Hon manövrerade enkelt ut ryskan Anastasia Potapova med klara 6–0, 6–3, Williams första steg mot att tangera Margaret Courts rekord på 24 grand slam-titlar.

– Det började ju bra. Men lite kan jag nog förbättra och bli bättre ju längre turneringen lider. Det här var ett bra första steg, säger Williams på presskonferensen efter matchen.

15-åring besegrade Venus

Sämre gick det för storasyster Venus Williams. Den 39-åriga veteranen, äldst i turneringen, förlorade mot inte ens hälften så gamla Coco Gauff.

Det 15-åriga underbarnet visade via 7–6, 6–3 att den nya generationen är redo att ta över. På planen och i intervjuerna.

– Jag vet inte om ni vet om det, men det finns en ny app där ute som heter Tik Tok. Jag är väldigt aktiv där, och så har jag läxor att läsa, men det brukar jag skjuta upp. Alla tror jämt at jag är så seriös, men helt ärligt, det är jag inte. Jag tar inte så allvarligt på livet, jag gillar mest att ha kul, säger tonåringen till en något mer grånad presskår.

Till den nya generationen hör även Naomi Osaka. Den 22-åriga regerande mästaren klagade lite på sin forehand, men som siffrorna 6–2, 6–4 visar så var världsfyran aldrig illa ute mot tjeckiskan Marie Bouzkova.

Regnavbrott

Och Roger Federer?

Ja, han såg mest ut att gå igenom ett träningspass när han vann med 6–3, 6–2, 6–2 mot amerikanen Steve Johnson.

Federer har inte åkt ut i första omgången i en grand slam-tävling sedan 2003.

– Jag tror att jag har skapat ett eget spel som gör att jag kan klara av alla sorters spelare, trots att det alltid finns nerver och lite rost i bakgrunden när man går in i en grand slam. Men jag är glad att jag klarar av de matcherna, de kan alltid vara luriga, säger han.

Största orosmomentet kom när spelarna för en kort stund tvingades lämna banan för att taket skulle dra igen. Där kunde spelet snart fortsätta, men på flera andra banor, bland annat den där Rebecca Peterson skulle möta Polona Hercog, fick spelet brytas för dagen redan vid tretiden på eftermiddagen.