Annons

Holtz glänste när Djurgården hade fest

Avtackning av en klubbikon, välfyllda läktare, supporterdag – och tre poäng.
Djurgården bjöd på en riktig fest i 5–3-segern mot HV71 på Hovet. Allra roligast hade Alexander Holtz.
Ishockey • Publicerad 9 januari 2020
Alexander Holtz hade huvudrollen under Djurgårdens festkväll.
Alexander Holtz hade huvudrollen under Djurgårdens festkväll.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djurgårdens supporterförening hade på torsdagskvällen bjudit in till den årliga – i blårandiga kretsar närmast högtidliga – Järnkaminernas dag, vilket förutom storpublik, tifo, och bra stämning även innebar diverse kringarrangemang.

"Tack för allt"

Den kanske största händelsen, vid sidan av själva SHL-matchen mot HV71, kom före nedsläpp.

Annons

Då inleddes festligheterna med att Djurgården och supportrarna tackade av ikonen Andreas Engqvist, som har tvingats avsluta karriären på grund av sviterna av en svår hjärnskakning.

– Tack för allt, jag fick spela inför den bästa publiken som finns, jag kommer alltid minnas den magiska stämningen, sade Engqvist och hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

När avtackningen av den landslags- och NHL-meriterade Engqvist var över och domaren släppte pucken iklädde sig den färske JVM-bronsmedaljören Alexander Holtz huvudrollen. HV71 tog förvisso ledningen, men 17-årige Holtz kvitterade per omgående och låg sedan även bakom Dick Axelssons 2–1-fullträff.

I slutskedet av tredje perioden stängde sedan Holtz ner festen med att göra 5–2 i tom kasse.

– Det är riktigt stort faktiskt. Eftersom man själv är djurgårdare är det riktigt roligt att få spela de här matcherna, säger Holtz, som bildade kedja med stjärnorna Axelsson och Patrik Berglund.

– Kul att få spela med "Bulan" och Dick. Det gick bra, det var kul.

Lär av förlusterna

Den senaste tiden har varit hektisk för Holtz, som sedan han kom tillbaka från den nyligen avslutade JVM-turneringen i Tjeckien har hunnit med att spela en match i CHL för Djurgården, 1–3 hemma mot Mountfield, innan torsdagskvällens drabbning på Hovet.

– Man vill tillbaka till Djurgården och göra sitt bästa. Man tar med sig förlusterna också, för man vill alltid vinna, säger Holtz.

HV71:s assisterande tränare Nicklas Rahm menar att hans lag egentligen aldrig var riktigt nära att störa Djurgården.

– Vi får en bra start och gör 1–0 tidigt. Men någonstans tappar vi ödmjukheten och Djurgården får in ett par kassar. Jag ska inte säga att vi slutar jobba, men vi var inte riktigt redo att göra vad som krävdes. Det är första gången jag känner att jag är besviken på vår insats i stort, säger han.

Mikael Widerberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons