Annons
Nyheter

Djurs spridning av covid-19 undersöks

En svensk forskargrupp ska undersöka vilken betydelse vilda djur och husdjur har i att mutera och sprida coronaviruset.
Coronaviruset • Publicerad 15 januari 2022
Sorkar ska provtas i ett nytt forskningsprojekt om spridningen av covid-19 från djur till människa. Arkivbild.
Sorkar ska provtas i ett nytt forskningsprojekt om spridningen av covid-19 från djur till människa. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

"Den stora frågan som vi söker svar på är; kommer sars-cov-2 viruset cirkulera bland djur när pandemin är över och sedan leda till nya utbrott orsakade av nya virusvarianter?", säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som leder projektet, i ett pressmeddelande.

Studien utförs i samarbete med Umeå universitet och i den kommer smådäggdjur och katter att provtas för viruset i ett pilotprojekt.

Annons

"I dag finns farhågor om att cirkulation av viruset bland djur ökar risken för mutationer, i det här projektet studerar vi denna risk", säger Frauke Ecke.

I studien kommer pärluggleholkar att vittjas på byten i form av smågnagare som ska provtas. Nya holkar har också satts upp, bland annat i stadsnära områden.

"Pärlugglor fångar sina byten och lagrar dem sedan i holken. Genom att provta deras bytesförråd kan vi se vilka smittämnen bytena bär på", säger Frauke Ecke.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons