Annons
Nyheter

Död man dömdes till dagsböter

Brott • Publicerad 13 oktober 2022
Eksjö tingsrätt. ARkivbild.
Eksjö tingsrätt. ARkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Eksjö tingsrätt i Småland dömde i onsdags en man i 60-årsåldern till dagsböter för olaga hot efter en fullbordad rättegång. Men det fanns ett problem: när rättegångens huvudförhandling ägde rum i slutet av september hade mannen varit död i en vecka, rapporterar Smålands-Tidningen.

Informationen hade inte nått någon inblandad part i målet.

Annons

– Och det känns ju lite dumt nu, så här i efterhand. Det är beklagligt, men det enkla svaret är att ingen av parterna hade fått informationen att han var avliden, säger den förvånade försvarsadvokaten Daniel Özmen till SMT.

Enligt tingsrättens lagman har rätten, trots missen, inte brustit i några rutiner, och även åklagaren slår ifrån sig:

– Vi från Åklagarmyndigheten gör en kontroll mot folkbokföringen i samband med att åtal väcks och det skedde i juni i det här fallet, säger kammaråklagare Jacob Tunborg.

Tingsrätten kan inte dra tillbaka domen. I stället har åklagaren lämnat in en formell överklagan med en uppmaning till hovrätten att undanröja domen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons