Annons
Nyheter

Döda pirater ställer till det på danskt fartyg

Fyra döda pirater hålls förvarade under däck på ett danskt militärfartyg. Kvarlevorna har följt med på seglats i Guineabukten i flera veckors tid då det inte står klart vad som ska ske med dem.
Danmark • Publicerad 8 januari 2022
Den danska fregatten Esbern Snare har fyra döda pirater ombord. Här seglar fartyget i Medelhavet 2014. Arkivbild.
Den danska fregatten Esbern Snare har fyra döda pirater ombord. Här seglar fartyget i Medelhavet 2014. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

De fyra afrikanska männen sköts ihjäl när det uppstod eldstrider mellan pirater och danska militärer den 24 november. Sedan dess har liken legat kvar ombord på den danska fregatten Esbern Snare.

En vecka efter striderna meddelade den danska försvarsmakten att kropparna placerats under däck efter en "respektfull ceremoni" med fartygets präst.

Annons

Men vad som ska ske med kvarlevorna är ännu oklart. På lördagen, ytterligare några veckor senare, meddelar försvaret att det inte finns något nytt att säga. De danska försvars-, utrikes- och justitiedepartementen har samlats för överläggningar i frågan.

Ombord på Esbern Snare har besättningen fått psykologstöd, bland annat med anledning av de fyra döda männen i lasten, berättar den danska flottans näst högsta befäl Carsten Fjord-Larsen för tidningen Ekstra Bladet.

Efter drabbningarna i november togs fyra män till fånga. Tre av dem släpptes i fredags och eskorterades tillbaka till fastlandet. En fjärde man fördes till Danmark och har häktats misstänkt för mordförsök. Vid en fällande dom vill danska myndigheter att mannen ska sitta i fängelse i Kosovo, där Danmark hyr fängelseplatser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons