Annons

Döden – en betungande kostnad i Argentina

Argentinas ekonomiska kris påverkar de allra flesta, till och med de döda.
Rusande begravningskostnader gör att många tvingas välja kremering i stället.
Ekonomi • Publicerad 6 januari 2020
Människor hedrar Argentinas förre president Nestor Kirchner i samband med hans bortgång 2010. Arkivbild.
Människor hedrar Argentinas förre president Nestor Kirchner i samband med hans bortgång 2010. Arkivbild.Foto: Eduardo Di Baia/AP/TT

Landets ekonomiska kris har lett till en rusande inflation, stigande arbetslöshet och ökad fattigdom.

Även om regeringen med nya presidenten Alberto Fernández i slutet av förra året lade fram ett stort krispaket för att få landets ekonomi på fötter brottas befolkningen med stora utmaningar.

Annons

Det märks av även inom vissa mera oväntade affärsområden, bland annat när det gäller begravningsbranschen.

Begravningsbyråer har kontinuerligt fått sänka sina priser eftersom kunder inte alls har samma ekonomiska möjligheter som tidigare.

Inte möjlighet att betala

– Det är de ekonomiska problemen. Människor har inte möjlighet att betala för begravningar längre. Familjemedlemmar hjälper varandra, lånar pengar eller betalar med amerikanska dollar som de sparat eller gömt i madrassen, säger Juan Tapia, anställd vid en begravningsbyrå som varit i gång i snart 60 år, till nyhetsbyrån AFP.

Det absolut billigaste alternativet, en kremering utan någon form av ceremoni, kostar 25 000 pesos (motsvarande 3 600 kronor), nästan 50 procent mer än minimilönen i Argentina.

Mer exklusiva varianter kan kosta upp till 180 000 pesos men enligt Juan Tapia väljer ungefär 90 procent kremering.

Får inget napp

Den siffran stämmer väl överens med officiell statistik som visar att 2018 var det 78,5 procent av alla avlidna som kremerades.

Höga kostnader för begravningsplatser gör att många väljer bort det alternativet. Privatpersonen Patricia Alvarez har försökt att sälja den plats på en kyrkogård i Buenos Aires som funnits i familjens ägor, men utan att få något svar.

– Det kostar inte mycket, 500 pesos per månad, men när de återkommande kostnaderna läggs ihop är det irriterande. Det blir ytterligare en kostnad till alla andra utlägg som jag har, säger hon till AFP.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons