Annons
Nyheter

Dödshotade Per Bolund – två åtalas

Två män åtalas för att ha dödshotat Miljöpartiets språkrör Per Bolund på sociala medier, rapporterar .
Partiets företrädare är de som utsätts mest för hot och hat inom svensk politik, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).
Brott • Publicerad 9 oktober 2022
Två män misstänks för olaga hot efter att ha dödshotat Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Arkivbild.
Två män misstänks för olaga hot efter att ha dödshotat Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Det var i slutet av förra året som Per Bolund dödshotades av två män på Twitter respektive Facebook.

Den ena personen uppgav i förhör med Säkerhetspolisen att han kan ha skrivit inläggen, men att han inte kommer ihåg. Han menar att han inte är en aggressiv person.

Annons

Den andra personen medger att han skrivit inläggen men nekar till att det rör sig om ett brott. Han anser att inlägget där han skriver att Bolund ska hängas ska betraktas som en metafor.

– Detta är sådana hot som våra förtroendevalda tyvärr får utstå i vardagen, så jag tycker det är bra att rättsväsendet tar detta på största allvar och väcker åtal, säger Åsa Marnell, kanslichef för Miljöpartiets riksorganisation, till Ekot.

Tingsrättsförhandlingar i ärendena kommer att hållas under hösten. De båda männen misstänks för olaga hot.

Miljöpartiets företrädare är de som utsätts för mest trakasserier, hot och våld, enligt Brås årliga trygghetsundersökning. Var tredje miljöpartist som var tillfrågad uppgav i undersökningen att de blivit utsatta under 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons