GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Styrman får fängelse för dödsolycka vid Ystad

Den brittiske styrmannen på fartyget Scot Carrier, som orsakade dödsolyckan utanför Ystad, döms till ett och ett halvt års fängelse.
Fartygsolycka • Publicerad 16 juni 2022
Det danska fartyget Karin Høj kapsejsade efter kollisionen med det brittiska fartyget Scot Carrier. Bärgningsfartyget Susanne A bärgade senare Karin Høj. Arkivbild.
Det danska fartyget Karin Høj kapsejsade efter kollisionen med det brittiska fartyget Scot Carrier. Bärgningsfartyget Susanne A bärgade senare Karin Høj. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren och försvaret var, enligt Danmarks Radio, eniga om att ett och ett halvt års fängelse var ett lämpligt straff för styrmannen. Han får också ett inreseförbud till Danmark under tolv år och får inte föra fartyg på danskt vatten.

Styrmannen på Scot Carrier var påverkad av alkohol och pratade i telefon. Han observerade därför inte det danska lastfartyget Karin Høj i vattnet mellan Ystad och Bornholm. Efter kollisionen, som skedde natten till den 13 december i fjol, kapsejsade det danska fartyget. En av de två besättningsmännen på den danska båten hittades senare död, den andre har inte återfunnits.

Den 30-årige brittiske styrmannen häktades först vid Malmö tingsrätt misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Då erkände han bara vårdslöshet av normalgraden.

Dansk polis och åklagare begärde senare honom utlämnad till Danmark.

Han åtalades i Danmark för "uagtsomt manddrab", vilket på svenska motsvarar "vållande till annans död". Han åtalades även för att ha kört fartyget vidare efter kollisionen utan att larma eller hjälpa besättningen på Karin Høj.

Under torsdagens rättsförhandlingar vid Köpenhamns tingsrätt förklarade sig britten skyldig till alla brott han åtalats för.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.