GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Döende lämnades ensam – vårdmiss anmäls

Vård • Publicerad 29 juli 2021
En person som vårdades palliativt och som ordinerats vak lämnades och avled ensam – händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.
En person som vårdades palliativt och som ordinerats vak lämnades och avled ensam – händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Malmö stad har Ivo-anmält en händelse där en palliativ vårdtagare lämnades och dog i sin ensamhet, rapporterar Sydsvenskan.

– Den här personen som var ordinerad vak var ensam i två timmar mellan sju och nio på morgonen. När det kom avlösning så hittades personen avliden, säger Alexandra Knöös, enhetschef på avdelningen för ordinärt boende, till tidningen.

Varför medarbetaren som hade ansvar för att vaka över vårdtagaren lämnade personen ensam ska utredas.

– Det är något fundamentalt att man inte ska behöva vara själv, det kan vara väldigt ångestfyllt, säger Knöös.

Vård- och omsorgsnämnden har informerat berörd personal om det inträffade och samtidigt påmint om rutinerna för vak i samband med palliativ vård (symtomlindrande vård i livets slutskede).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.