Annons
Nyheter

Dog av svampsjukdom på svenskägd fabrik

Ekonomi • Publicerad 15 april 2023
Svampsjukdomen blastomycos kan smitta via avverkat trä och infektionen drabbar främst lungorna. Infektionen syns som en en vårtliknande skorpa.
Svampsjukdomen blastomycos kan smitta via avverkat trä och infektionen drabbar främst lungorna. Infektionen syns som en en vårtliknande skorpa.Foto: Janerik Henriksson/TT

En medarbetare vid Billeruds amerikanska pappersbruk har avlidit till följd av en svampburen infektionssjukdom som brutit ut på anläggningen, skriver Dagens industri.

Dödsfallet inträffade sedan det tidigare i veckan konstaterats att minst 21 personer smittats av svampsjukdomen blastomycos. Antalet "troliga fall" kopplat till utbrottet uppges vara 76.

Svampsjukdomen, som bara finns på ett visst antal platser i världen, drabbar sällan människor men svampen finns i multnande organiskt material som trä. Michigan, där Billeruds pappersbruk ligger, är en av de platser i USA där blastomycos förekommit. Pappersbruket är sedan ett par veckor nedstängt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons