Annons
Nyheter

Livstidsdomar efter dubbelmord i Vallentuna

För knappt ett år sedan hittades en kvinna och en man mördade i sitt hus i Vallentuna. I dag dömdes två män till livstids fängelse för att ha mördat kvinnan. Men ingen döms för mordet på mannen.
Brott • Publicerad 7 januari 2021
En man och en kvinna hittades i januari förra året mördade i sitt hus i Vallentuna. I dag meddelade tingsrätten dom. Arkivbild.
En man och en kvinna hittades i januari förra året mördade i sitt hus i Vallentuna. I dag meddelade tingsrätten dom. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Tidigt på morgonen den 11 januari 2020 trängde sig en 26-åring och en 28-åring in i offrens avsides belägna hus i Vallentuna.

Männen hade fått reda på att mannen i huset hade sålt en släktgård för en stor summa pengar och åkte dit för att råna honom.

Hot och våld

Annons

De var maskerade och tvingade med hot och våld paret att lämna ut inloggningsuppgifter till sina bankkonton och ska också ha tilltvingat sig kontanter.

Av domen framgår att gärningsmännen planerat rånet i ett par dagar och de har också erkänt att de utfört det tillsammans.

Därefter har mannen och kvinnan mördats.

Men när det gäller morden på den 61-årige mannen och den 52-åriga kvinnan har de både männen förnekat och skyllt på varandra.

– Om de åtalade skyller på varandra kan det vara svårare att värdera bevisningen, säger rådman Mathias Wastesson som dömt i målet.

Tingsrätten finner dock att det är bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan och de döms därför båda för mordet på henne.

Utan bevisvärde

Men när det gäller mordet på 61-åringen ändrade åklagaren i slutet av huvudförhandlingen åtalet och begärde att endast 28-åringen skull dömas för det.

– Då är det bara det som tingsrätten kunnat pröva. Vi kan inte pröva om den andre mannen deltagit i detta, säger Mathias Wastesson.

Den 26-årige mannen pekade ut 28-åringen som gärningsman men tingsrätten skriver i domen att hans berättelse varken är "trovärdig eller tillförlitlig" och i princip utan bevisvärde.

Tingsrätten finner att den bevisning gällande mordet på mannen som åklagaren presenterat inte är tillräcklig för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att 28-åringen ensam utfört mordet. Han frikänns därför från det brottet och ingen döms för mordet på mannen.

Har överklagat

Annons

Den 28-årige mannens advokat Martin Cullberg säger att det var väntat med en fällande dom i tingsrätten och han har redan lämnat in ett överklagande.

– Vi har goda förhoppningar om att det här kommer att ändras i hovrätten. Min uppfattning är att den bevisning som finns inte är tillräcklig, säger Martin Cullberg.

Advokat Björn Sandin som företräder den 26-åringen säger till TT att han på eftermiddagen träffat sin klient och de förbereder också ett överklagande.

– Han är oerhört besviken eftersom han döms för mord mot sitt nekande. Det är inte så mycket att fundera över utan domen kommer att överklagas, säger Björn Sandin.

Han konstaterar att rätten gjort två olika bedömningar när det gäller morden.

– I ena fallet som gäller mannen har man kommit fram till att den utredning som finns inte kan tala om vem som har gjort sig skyldig till våldet mot honom. Det tycker jag är en riktig bedömning. Men sedan har man valt en annan strategi och linje när det gäller kvinnan. Där tycker jag att man borde ha kommit till samma slutsats som man gjorde vid bedömningen av bevisningen som gällde mannen, säger Björn Sandin.

Fakta: Dubbelmordet i Vallentuna

Den 15 januari 2020 ringer en anmälare till polisen då hon är orolig för sin väninna, som hon inte fått tag i på flera dagar. När polisen kommer till den bostad i Vallentuna där väninnan bor tillsammans med en 61-årig man hittar patrullen de båda mördade. Mordet misstänks ha ägt rum några dagar tidigare.

Polisen inleder en kartläggning av offren och snart riktas misstankarna mot två män från trakten, 26 och 28 år gamla. Polisen kan se att det på morgonen lördagen den 11 januari skett två överföringar från offrens bankkonton till en av de nu åtalade männen. Senare på kvällen har en ny inloggning gjorts på 61-åringens bankkonto, som kunnat positioneras till en av de åtalades bostad. Dessutom har vittnen sett samma bil som en av de åtalade äger i närheten av parets bostad.

Den 4 november åtalades männen för grovt rån och två mord. Båda erkänner att de varit i bostaden för att råna paret, men nekar till morden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons