Annons
Nyheter

Domare belägger Trump med munkavle

USA • Publicerad 16 oktober 2023
Den republikanske presidentkandidaten, förre presidenten Donald Trump.
Den republikanske presidentkandidaten, förre presidenten Donald Trump.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

En federal domare i rättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump har beslutat att sätta en partiell munkavle på honom. Måndagens domstolsorder anses vara ytterligare en juridisk milstolpe i ett rättsfall som saknar motstycke i USA:s politiska historia.

Distriktsdomare Tanya Chutkan sade i ett beslut på måndagen att Trump inte får uttrycka kritik eller verbalt attackera åklagare, domstolspersonal eller möjliga vittnen i rättegången som inleds i mars nästa år.

Annons

Däremot har Trump fortsatt rätt att uttala sig kritiskt mot USA:s justitiedepartement, och även anklaga rättsprocessen för att vara politiskt motiverad.

Trump står åtalad för att bland annat ha försökt ogiltigförklara valresultatet 2020. Trump, som åter försöker att bli president i USA, har nyligen försökt att få domare Chutkan att avsäga sig uppdraget. Trumps advokater hävdade att Chutkan var partisk.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons