Annons
Nyheter

Domare kritiseras – sköt upp dom åtta gånger

Brott • Publicerad 16 juli 2021
En domare vid Eskilstuna tingsrätt kritiseras av JO efter att ha skjutit upp en dom åtta gånger. Arkivbild.
En domare vid Eskilstuna tingsrätt kritiseras av JO efter att ha skjutit upp en dom åtta gånger. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En domare vid tingsrätten i Eskilstuna sköt upp en dom åtta gånger – och kritiseras nu av Justitieombudsmannen (JO), rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Domaren förklarar dröjsmålet med att arbetsbelastningen var hög, vilket dennes chef, tingsrättens lagman, håller med om. Att skjuta upp domen så många som åtta gånger var dock inte försvarbart och domaren borde till exempel ha bett kollegor om hjälp för att klara arbetsbelastningen, skriver lagmannen i sitt yttrande till JO.

Annons

Domen gällde bland annat penningtvätt och skulle ha meddelats den 16 oktober 2020, men det dröjde till den 23 december innan den föll.

En målsägare i målet valde att anmäla händelsen till JO.

"Särskilt jobbigt har det varit eftersom jag begärt skadestånd och behöver kunna planera min privatekonomi", skriver personen bland annat i sin anmälan.

JO anser att domaren borde ha kunnat meddela domen den 9 november. I JO:s beslut står det också att tingsrätten har vidtagit åtgärder för att undvika att något liknande händer igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons