Annons
Nyheter

Domaren i prins Andrewmålet: Besked inom kort

Kommer brittiske prins Andrew att tvingas vittna om sina förehavanden med Virginia Giuffre år 2001 när hon var 17 år gammal? Giuffre har stämt honom för sexövergrepp. Prinsen nekar och domaren väntas ge besked inom kort.
USA/Storbritannien • Publicerad 4 januari 2022
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.Foto: Steve Parsons/AP/TT

Frågan är om domaren i det civilrättsliga målet i New York i USA kommer att lyssna på prinsens advokater och lägga ned fallet?

Domare Lewis Kaplan har dragit sig tillbaka och meddelat att han "inom kort" ska ge svar på om prinsen ska tvingas vittna – eller om fallet läggs ned.

Annons

Mycket tyder på att Lewis Kaplan inte kommer gå på prinsens advokaters linje, utan fallet kommer att drivas vidare.

Processen inleddes under tisdagseftermiddagen, svensk tid, och överläggningarna fördes via videolänk.

Uppgörelse från 2009

Prins Andrews advokater uppmanade då domaren att lägga ned målet eftersom Virginia Giuffre "förverkat sin rätt" att stämma eventuella svaranden med koppling till den nu avlidne finansmannen Jeffrey Epstein.

Den rätten förverkades enligt prinsens advokater 2009. Då träffade Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre en uppgörelse där det finns en skrivning som ska skydda personer som är kopplade till Epstein och som kan vara "potentiella svaranden" från att bli stämda av henne.

I utbyte fick Giuffre 500 000 dollar, enligt dokumentet.

Uppgörelsen offentliggjordes i måndags.

Domare Kaplan ifrågasatte flera av prinssidans advokaters argument under förhandlingen.

Exempelvis sade han till en av advokaterna att han förstod poängen.

– Men sådan är helt enkelt inte lagen, fortsatte han.

Jeffrey Epstein, som anklagats för flera sexövergrepp, tog sitt liv i en cell i New York i augusti 2019. Han var vän med prins Andrew, och anklagas för att tillsammans med sin partner Ghislaine Maxwell ha "lånat ut" den då 17-åriga Virginia Giuffre (som då hette Virginia Roberts) till prinsen.

Annons

Giuffres advokater väntas å sin sida argumentera att uppgörelsen är "irrelevant" och fallet måste prövas.

Det är oklart när domaren i målet kommer att ge sitt utslag.

Tog inte avstånd

Den 61-årige prins Andrews har synts ytterst lite i offentligheten sedan han 2019 tvingades upphöra med sina kungliga åtaganden. Vid den tiden stod det klart att han själv inte hade distanserat sig från Epstein trots att denne både dömts för övergrepp och misstänktes för flera.

Prins Andrews nekar bestämt till alla anklagelser om övergrepp.

I slutet av december dömdes Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt Epstein att utnyttja flickor sexuellt. Hon har ännu inte fått sitt straff.

Fakta: Epstein och Maxwell

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump och den brittiske prins Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

I augusti 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.

Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne, en avgörande roll i att bistå Epstein att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.

Juryn fällde henne på fem av sex åtalspunkter, inklusive den mest allvarliga om trafficking av minderårig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons