Dömd för farlig omskärelse fortsätter

En man som dömts för illegala och farliga omskärelser på pojkar utför fortfarande ingreppet mot svart betalning, skriver .
Brott • Publicerad 7 oktober 2019
En man som dömts för illegala och farliga omskärelser på pojkar utför fortfarande ingreppet mot svart betalning, skriver SvD. Arkivbild.
En man som dömts för illegala och farliga omskärelser på pojkar utför fortfarande ingreppet mot svart betalning, skriver SvD. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Mannen har ingen svensk läkarlegitimation. I början av 2000-talet beviljade Socialstyrelsen honom ett tillstånd att utföra omskärelser av pojkar under två månaders ålder. Några år senare drogs tillståndet tillbaka efter flera anmälningar från sjukvården om att barn drabbats av allvarliga komplikationer efter mannens ingrepp.

Mannen dömdes för brott mot omskärelselagen och för misshandel efter ett ingrepp för drygt tio år sedan på en pojke som var ett år och nio månader. Ingreppet utfördes på ett soffbord utan att svenska vårdhygienregler följdes. Pojken fick inte heller tillräcklig smärtlindring och efter ingreppet hittade mamman en suturnål och tråd som satt fast i pojkens penis.

Samtidigt dömdes han för vållande till kroppsskada på två andra pojkar som han omskurit. Mannen dömdes till två månaders fängelse som han avtjänade med fotboja.

Senare dömdes han igen för ännu en olaglig omskärelse till dagsböter.

SvD fick under sin granskning kännedom om mannen via olika Facebookgrupper. Tidningens reportrar utgav sig för att vara föräldrar till en pojke som behövde omskäras och fick på så sätt kontaktuppgifter till mannen, som erbjöd sig att utföra ingreppet för 2 000 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.