Annons
Nyheter

Storspionen Arne Treholt är död

Den dömde norske spionen Arne Treholt har avlidit. Han dog efter en kort tids sjukdom i sitt hem i Rysslands huvudstad Moskva, 80 år gammal, uppger familjen för tidningen Aftenposten.
Norge/Ryssland • Publicerad 12 februari 2023
Den dömde norske spionen Arne Treholt har avlidit, 80 år gammal. Arkivbild från 2011.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Diplomaten och politikern Arne Treholt hade en chefsposition inom Norges utrikesdepartement när han i januari 1984 greps på Oslos dåvarande huvudflygplats Fornebu. Han misstänktes för att ha begått landsförräderi genom att spionera för Sovjetunionens och även Iraks räkning.

Det framkom att han haft hemliga möten med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och då lämnat över mängder med hemligstämplade försvarshandlingar, som bland annat visade hur Norge skulle försvaras i ett eventuellt krig. Handlingarna innehöll även information om Natos försvarspotential. När han greps var han på väg till ett planerat möte med en KGB-agent i österrikiska Wien, med väskan full av dokument.

Annons

Treholtaffären präglade norsk nyhetsrapportering under mitten av 1980-talet. Bland annat framkom att norsk säkerhetstjänst misstänkt Treholt i flera år utan att ingripa. Hans fru var också en känd tv-journalist.

Benådades av hälsoskäl

Redan under tiden som ambassadråd vid den norska FN-delegationen i New York 1979–82 ska Treholt ha haft kontakt med sovjetiska agenter.

Han dömdes 1985 till 20 års fängelse, men benådades 1992 och frigavs villkorligt, vilket motiverades med att det förelåg hälsoskäl. Efter det bodde han i Ryssland och Cypern där han hade olika företag.

Treholt själv har hela tiden hävdat sin oskuld och stått fast vid den i två böcker, där han hävdat att bevisen mot honom var förfalskade.

Vid rättegången förnekade han spioneri. Men han medgav samtidigt att han brutit mot sekretessregler, haft hemliga möten och tagit emot pengar från både KGB och Saddam Husseins Irak.

Tidigt politiskt intresserad

Arne Treholt föddes den 13 december 1942. Som politiker verkade han för socialdemokratiska Arbeiderpartiet.

Han avled efter ett kort sjukdomsförlopp, enligt Aftenposten.

Treholt, vars pappa satt i regering för det socialdemokratiska Arbeiderpartiet, blev tidigt politiskt intresserad.. 1973 anställdes han som 31-åring vid det norska utrikesdepartementet och efter några år blev han havsrättsministerns närmaste man. Redan i den rollen fick han kontakt med sovjetiska företrädare när han förhandlade om ekonomiska zoner utanför Nordnorges kust.

Han ska under den tiden ha lämnat upplysningar till en sovjetisk agent, men det har inte kunnat utredas hur det påverkade förhandlingarna för norsk del.

Fakta: Treholtaffären

Den norske diplomaten Arne Treholt greps i januari 1984 på Fornebu flygplats i Oslo. Han var på väg till Wien för att träffa en sovjetisk agent och hade ett antal hemliga handlingar i sin portfölj.

Arne Treholt anställdes 1973 vid det norska utrikesdepartementet och blev senare statssekreterare och närmaste man till havsrättsministern. Han var också under slutet av 1970-talet och en bit in på 80-talet ambassadråd vid den norska FN-delegationen i New York.

Redan vid den här tiden misstänktes han för otillåtna kontakter med sovjetiska agenter och även för samröre med den irakiska underrättelsetjänsten.

1982 återvände Treholt till Oslo och blev byråchef på utrikesdepartementet.

På flera av sina positioner hade han tillgång till hemliga handlingar. Innan han avslöjades lämnade han ut uppgifter om det norska försvarets och Natos försvarspotential. Vid rättegången förnekade Treholt spioneri men medgav att han överträtt formella sekretessregler.

Han dömdes till 20 års fängelse men benådades 1992 och frigavs villkorligt. Till uppmärksamheten kring affären bidrog att den norska säkerhetspolisen i flera år misstänkt Treholt utan att ingripa.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons