Annons
Nyheter

Domen: Regimkritiker får inte lämna Moskva

Ryssland • Publicerad 3 augusti 2021
Den ryske regimkritikern Ljubov Sobol under rättegången.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Den ryska regimkritikern Ljubov Sobol, före detta jurist vid Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, har dömts av en rysk domstol till ett och ett halvt år av frihetsbegränsningar för "provokation till brott".

Under den tiden får 33-åringen inte lämna sitt hem från kl 22 på kvällen till kl 6 på morgonen, besöka stora evenemang eller lämna regionen Moskva, uppger hennes advokat Vladimir Voronin på Twitter.

Annons

Voronin meddelar att de ska överklaga domen.

"Ett och ett halvt års begränsad frihet för ett fabricerat mål utan offer", kommenterar Aleksej Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj, som själv befinner sig i husarrest, domen på Twitter.

Enligt åklagaren uppmanade Sobol och andra anklagade i samma brottmål till deltagande i en demonstration i solidaritet med oppositionsledaren Navalnyj som ägde rum i januari. På så sätt ska Sobol ha brutit mot gällande ryska pandemiregler, enligt domslutet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons