Annons

Nytt brexitbakslag för Johnson

Boris Johnsons drag att hålla parlamentet stängt längre än vanligt i år är olagligt, enligt ett beslut i Skottlands högsta appellationsdomstol.
Den brittiska regeringen har överklagat domen.
Storbritannien • Publicerad 11 september 2019
Parlamentet i London håller stängt. Arkivbild.
Parlamentet i London håller stängt. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

"Stort tack till alla våra anhängare och vårt fantastiska juridiska team som har uppnått det historiska beslutet att nedstängningen är olaglig", twittrar Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP.

Parlamentet stängdes ned i måndags och öppnar igen den 14 oktober, i ett drag som enligt premiärministerns motståndare var utformat för att kväva debatten kring brexit.

Stor betydelse

Annons

Joanna Cherry var en av de 75 parlamentsledamöter som ansåg att Johnsons beslut om nedstängning bröt mot konstitutionen, och tog frågan till domstol.

– Vi vill att parlamentet ska återkallas omedelbart, säger hon till Sky News direkt efter att domen meddelats.

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon säger att domen har en stor konstitutionell betydelse.

"Den omedelbara politiska innebörden står klar. Domstolen säger att nedstängningen är olaglig och ogiltig. Parlamentet måste återkallas omedelbart för att låta det viktiga granskningsarbetet fortsätta", twittrar hon.

Ingenting förändras

Men ingenting förändras med anledning av beskedet, inte förrän Storbritanniens högsta domstol kommit med ett slutgiltigt beslut, uppger en källa inom regeringen för AFP.

– Vi är besvikna över dagens beslut och kommer att överklaga till Storbritanniens högsta domstol. Den brittiska regeringen måste föra fram en kraftfull dagordning för lagstiftning. Att stänga ned parlamentet är det lagliga och nödvändiga sättet att göra det, säger en talesperson för regeringen.

Men Labours brexittalesman Keir Starmer tror inte på regeringens version.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk trodde på Boris Johnsons anledning att stänga parlamentet.

De tre skotska domarna kommer att redogöra för sina resonemang i sin helhet på fredag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons