Annons

Domstol röjde hemliga uppgifter

Brott • Publicerad 26 februari 2020
Stockholms tingsrätt får JO-kritik. Arkivbild.
Stockholms tingsrätt får JO-kritik. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Stockholms tingsrätt får kritik av Justitieombudsmannen (JO) för att ha röjt skyddade personuppgifter för en vårdnadshavare till den andre vårdnadshavaren, rapporterar Dagens Juridik.

Tingsrätten hade tidigare beslutat att sekretess skulle gälla för uppgifter som kunde röja barnets, vårdnadshavarnas eller den misstänktes identitet i ett numera avgjort ärende. Av vissa partsbilagor framgick ändå namn, personnummer och adress. När tingsrättens kansli senare expedierade beslutet skickades bilagan till motparten, vilket ledde till att de sekretessbelagda uppgifterna röjdes.

Tingsrätten får kritik för att det saknades tydliga, skriftliga rutiner för hur sekretessbelagda bilagorna skulle hanteras. JO understryker även vikten av noggrannhet vid hanteringen av avgöranden som innehåller sekretessbelagda uppgifter, särskilt i det här fallet då "ett röjande av en skyddad adressuppgift kan få förödande konsekvenser för den berörda personen och dennes närstående”.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons