Annons
Nyheter

Domstol röjde skyddat boende – JO kritiserar

Juridik • Publicerad 4 februari 2023
Örebro tingsrätt mejlade av misstag vidare uppgifter om adressen till ett skyddat boende för fyra barn. Arkivbild.
Örebro tingsrätt mejlade av misstag vidare uppgifter om adressen till ett skyddat boende för fyra barn. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En handläggare på Örebro tingsrätt märkte inte att Åklagarmyndigheten i en inlaga angett adressen till fyra barn med skyddat boende och skickade inlagan vidare med mejl till motparten i målet. Justitieombudsmannen (JO) kritiserar nu domstolen, rapporterar Dagens Juridik.

Tingsrätten har förklarat att förbiseendet hänger samman med att adresser till skyddade boenden normalt inte ges in till tingsrätten och att handlingar som dessa normalt skickas till motparten.

Annons

Rätten säger sig ha påmint åklagarna om att uppgifter om skyddade boenden inte ska anges i handlingar. Efter incidenten har också ytterligare en granskningsrutin införts. Domstolen ska även se över utbildningsbehovet hos sina handläggare.

JO ser positivt på de vidtagna åtgärderna och att rätten agerat snabbt när misstaget upptäcktes.

Men domstolen kan inte frånsäga sig ansvaret för att uppgifterna röjts, enligt JO, som enligt beslutet ser allvarligt på det inträffade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons