Annons
Nyheter

Trump åtalas på 34 punkter – nekar till samtliga

USA:s förre president Donald Trump åtalas på 34 punkter.
Han förklarade sig icke skyldig på samtliga i domstolsbyggnaden i New York.
USA • Publicerad 4 april 2023
Förre presidenten Donald Trump i rättssalen.
Förre presidenten Donald Trump i rättssalen.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Donald Trump i domstolsbyggnaden.
Donald Trump i domstolsbyggnaden.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Pressuppbådet utanför entrén till domstolen på Manhattan.
Pressuppbådet utanför entrén till domstolen på Manhattan.Foto: John Minchillo/AP/TT

De 34 åtalspunkterna rör olika former av bokföringsbrott och i synnerhet tre fall av ekonomiska uppgörelser för att hindra att känslig information skulle nå väljarna under presidentvalkampanjen 2016.

Det uppger åklagaren Alvin Bragg i ett kort uttalande.

Annons

I två av fallen gäller det pengar för att tysta kvinnorna – porrskådespelaren Stephanie Clifford och fotomodellen Karen McDougal – om affärer de haft med Trump 2006. Pengarna, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor vardera, betalades ut under Trumps valkampanj.

Bland åtalspunkterna finns bokföringsbrott av det grövre slaget. Det kan innebära fyra års fängelse enligt tv-bolaget NBC:s juridiske expert.

Trumps försvarsadvokater var inte imponerade av åtalet som de sade inte innehöll några överraskningar, säger de.

– Det här är ett politiskt åtal. Det är bokstavligt talat en sorglig dag för USA. Man väntar sig inte att det här ska hända mot någon som var president i USA, säger en av advokaterna, Todd Blanche, till medier på trappan utanför domstolen.

– Det här kommer inte att stoppa honom, säger han om Trump.

Varnad av domaren

Trump själv lämnade domstolen utan att ge några kommentarer för att bege sig till flygplatsen LaGuardia för att flyga till Florida, där han ska hålla ett tal under natten till onsdagen, svensk tid.

Med sig har han då även en varning från domaren Juan Merchan om att uttala sig i social medier på sätt som kan orsaka våld eller oro. Detta efter tidigare inlägg på sociala medier mot åklagaren Alvin Bragg.

På väg till domstolen skrev han kort på sociala medier:

"Det är overkligt. De ska gripa mig. Obegripligt att detta händer i USA", skrev Trump under bilfärden i kortege från Trump Tower, en resa som bevakades av alla större nyhetsbolag.

Medier fick inte närvara under den inledande domstolsförhandlingen, som är ren formalitet i det uppmärksammade rättsfallet. Domaren Juan Merchan tillät bara fem fotografer i domstolssalen i ett par minuter inför förhandlingen.

Annons

Samtliga medier fick i stället förhålla sig till den så kallade poolkamera som filmar i korridoren där Donald Trump befann sig, och där man fick se poliser som bevakade rättssalen.

Stort säkerhetspådrag

Säkerhetspådraget är enormt även utanför domstolen samtidigt som gator och torg utanför byggnaden är packade av journalister och några demonstranter – för och emot ex-presidenten.

Under hela dagen hade de samlats utanför domstolen och främst skrikit förolämpningar mot varandra på varsin sida av en avspärrning.

Fakta: Åklagare och advokater

Trump representeras av advokaterna Susan Necheles och Joe Tacopino som företrätt Trump längre tid. Advokaten Todd Blanche, med förflutet inom New Yorks rättsväsende, meddelade de senaste dagarna att han lämnar en advokatbyrå för att försvara Trump.

Åklagarsidan företräds formellt av Manhattans distriktsåklagare Alvin Bragg, chefsåklagare med omkring underställda 500 jurister.

Domare i fallet är Juan Merchan i domstolsbyggnaden Manhattan Criminal Court på 100 Centre Street på nedre delen av Manhattan.

Juan Merchan var ansvarig domare för den åtalsjury som valt att åtala Trump. Han har tidigare dömt i två helt orelaterade skattemål där Trumps fastighetsbolag samt en högt uppsatt inom bolaget dömts för skattebrott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons